Denne beveren er felt i Stjørdal. Snart kan det bli åpnet for ordinær beverjakt i Meråker.
(Foto: Jan Erik Sundøy)

Denne beveren er felt i Stjørdal. Snart kan det bli åpnet for ordinær beverjakt i Meråker. Foto: Jan Erik Sundøy

Vil åpne for ordinær jakt på bever

Skadefelling er dårlig forvaltning av beverstammen.

Beverstammen er i sterk vekst i Meråker. De siste to-tre årene har flere tatt kontakt med Meråker kommune fordi beveren skaper problemer. Men hittil at kommunen sagt nei til å tillate skadefelling. Kommunen har bare åpnet for å ødelegge beverdemninger og fjerne farlige trær som den iherdige skapningen har gnagd på.

Jaktkort

Men nå vil viltnemnda åpne for ordinær jakt på bever. Målet er at det blir åpnet for beverjakt kommende jaktsesong, som starter 1. oktober, og som varer til 30. april neste år.

- Dette blir på samme måte som for hjortevilt. Man betaler for å jakte, sier Arnfinn Risvold, leder i viltnemnda i Meråker.

I vekst

I Meråker har det vært gjennomført registreringer av bever langs Tevla, Dalåa, Gilsåa og Klukselva. Sammen med observasjoner av bever langs andre vassdrag i kommunen, mener man at beverbestanden er i vekst.

- Beveren fins langs alle elver og sideelver. Vår vurdering er at nå bør vi begynne å høste av bestanden, sier Arnfinn Risvold.

Skader

Det vil være opp til grunneierne å forvalte jakten, om det blir vedtatt å jakte på beveren. I praksis vil det si Meraker Brug og Meråker grunneierlag.

Ut fra dette, og ut fra skader på veier, jord og skog, mener både rådmannen  og viltnemnda at det er riktig å beskatte beverstammen gjennom jakt. Men først skal saken ut på høring, slik at alle som har rett til å mene noe å jakt på bever, kan komme til orde. Høringsfristen er 1. august i år.

Nesten utryddet

På slutten av 1800-tallet var beveren omtrent utryddet i Norge. Man mente at det kunne være 60-120 dyr igjen sørvest i landet, og beveren ble fredet. Men siden har bestanden vokst, og i dag regner man med at det er rundt 70.000 dyr i Norge.

Ifølge saksframlegget har Stjørdal kommune allerde vedtatt å innføre ordinær jakt på bever fra 1. oktober i år.

Mer å lese på Bladet:
 
comments powered by Disqus
Leses nå
 
Nyheter

- Nå må vi konsentrere oss om andre ting enn vindkraft

Ordføreren tar departementets vindkraft-nei til etterretning.

Lager håndballfest for 3.000

– Skal stjørdalingene oppleve håndballjentene må de raska på. Det er bare mellom 200 og 300 billetter igjen, sa Ove Grubba onsdag ettermiddag.

Malvik er favoritt i travstyret

Fem år med splid i travmiljøet om lokalisering av ny travbane avgjøres på søndag.

Byr på det beste av det beste fra NM i revy

Det blir garantert lystig stemning i Bruket når Kvitter-damene i oktober inviterer publikum på en helaften med revyperler fra Høylandet.

– Hvem kommer med det første bildet?

Det er mye tom veggplass mellom tv-skjermene på den nye sportsbaren i Stjørdal. Nå vil de gi stedet et mer sportspreg.