Aglo videregående skole er en av bare to skoler i Norge som tar inn elever til VG2 aktivitør i høste.

- Det er behov for flere aktivitører i Norge, derfor vil vi fortsatt tilby linja, sier Gørild Joramo.

To tilbud i landet

Skolen har fem søkere til neste skoleår, men ønsker flere for å starte opp et nytt kurs.

I løpet av de siste ti årene har aktivitørfaget forsvunnet fra en rekke videregående skoler. Thora Storm vgs. i Trondheim og Aglo vgs. er nå de eneste skolene som tilbyr kurset.

- Det er 6 000 aktivitører i fast arbeid. I tillegg er en rekke andre jobber svært godt egnet for aktivitører. Det harmonerer ikke helt med at så få søker aktivitørutdanning, sier Joramo. Hun tror at en litt feilaktig oppfatning mange har, er at aktivitøren jobber på ei arbeidsstue for eksempel på et sykehjem.

Ulike stillinger

- I dag jobber aktivitøren med langt mer. Og det er mange stillinger å søke på. For eksempel     miljøarbeider ved dagsenter for utviklingshemmede, omsorgsarbeid, eldreomsorg, arbeid blant barn og unge, ulike lavterskeltilbud, fengselsarbeid og som brukerstyrt personlig assistent.

Aktivitørens kjernekompetanse er å motivere og tilrettelegge for aktivitet.

Morgendagens omsorg

- Aktivitøren har den kompetansen som trengs for å imøtekomme de politiske føringene om aktivitet og deltakelse for alle. Helse- og omsorgskomiteen sier i Stortingsmelding 29 om morgendagens omsorg at det er behov for styrking av mange profesjoner i den kommunale pleie- og omsorgssektoren, men at de spesielt fremhever behovet for flere ergoterapeuter, fysioterapeuter og aktivitører, forteller Joramo.

Lærlingeplasser

- Det er i dag mange ledige lærlingeplasser for aktivitører i Norge, særlig hvis man er villig til å flytte på seg, legger Joramo til.

- Er det ledig plass ved andre linjer på Aglo nå?

- Ja, vi har noen ledige plasser på flere linjer.

Joramo ramser opp følgende.

Ved Aglo er det fortsatt ledige plasser på følgende linjer:

VG1 Bygg og anleggsteknikkVG2 ByggteknikkVG1 Teknikk og industriell produksjonVG1 Design og håndverkVG2 AktivitørVG1 Service og samferdsel

VG2 Industriteknologi

VG2  Salg, service og sikkerhet

Rektoren på Aglo forteller at de pr. i dag har ca. 290 søkere til neste skoleår.

- Dette er en økning i forhold til tidligere år. Det er vi selvsagt fornøyde med. Men vi har fortsatt noen ledige plasser, og de som er interesserte kan kontakte skolen direkte, sier Joramo.

Foto: Line Mette Finnøy