– Dette er en god måte å lære norsk på. Barn snakker så mye, vet du.

Mahdi Salh Alaboud smiler og myser mot sola over friluftsområdet på Midtsand. Det er fredag formiddag og den 27 år gamle syriske flyktningen har akkurat dømt en uhøytidelig boblefotballkamp mellom to barnelag på den grønne

gressletta.

Læringsarena

I likhet med Sahar Abo Trabi har han flyktet fra krigen i hjemlandet. For to år siden kom de to til Norge. Nå har de slått seg ned på hver sin kant i Malvik. Målet er å etter hvert få fast arbeid og et selvstendig liv i det norske samfunnet. Språkkunnskap er et viktig steg på veien. Det skal de to forsøke å tilegne seg mest mulig av under årets SommerMalvik. Mahdi og Sahar deltar på Navs obligatoriske introduksjonsprogram for flyktninger, og bruker kommunens aktivitetstilbud som læringsarena.

– Programmet er en del av kvalifiseringa for arbeidslivet. Det gir flyktninger språktrening og arbeidspraksis. De har full arbeidsuke, men når det er skolefri er SommerMalvik deres aktivitet, forklarer prosjektleder Eline Myrmo ved Nav Malvik.

Debutant

2017-utgaven av SommerMalvik består av et rikholdig program. Sjøfiske, padledag, fjelltur og fiskekurs er blant de planlagte aktivitetene de kommende ukene. Fredag ble sommertilbudet for barn og ungdom i alderen 10–18 år innledet med aktivitetsdag på Midtsand. De om lag 90 deltakerne fikk prøve seg på en rekke ulike spill og leker.

– Gøy, men vanskelig, slo Maren Elise Gilton fast etter å ha testet bueskyting på blink. 10-åringen fra Vikhammer deltar på SommerMalvik for første gang, men er usikker på om aktivitetsdagen blir det første og siste møtet med sommertilbudet – i alle fall for denne gang. Vikhammerjenta har ikke fått plass på turen til Rypetoppen og hesteridning ved Stall C.

– Jeg står på venteliste, men håper jeg får være med, sier Gilton.

Rekordmange

Det var som vanlig stor rift om de 600 plassene da påmeldinga åpnet tidlig denne måneden. Kultursjef Arve Renå forteller at interessen for SommerMalvik fortsatt er stor og at antallet deltakere på fredagens aktivitetsdag trolig er rekordhøyt.

– Jeg tror ikke vi har vært så mange her noen gang. Det er venteliste på flere aktiviteter, men fremdeles ledige plasser på noen, sier Renå.

Mahdi Salh Alaboud og Sahar Abo Trabi skal delta på de aller fleste aktivitetene. De glade barna på friluftsområdet på Midtsand står i grell kontrast til livet i ruinene de forlot i Syria. Sahar jobbet som sykepleier i hjemlandet, men mistet jobben da sykehuset hun arbeidet på ble stengt som følge av krigsherjingene.

– Jeg hadde ikke lenger penger til å leve, forteller hun.

Det var da familien bestemte seg for å begi seg ut på den farefulle ferden til Europa.

Hjelper til

Under SommerMalvik skal de to i tillegg til å lære, bidra med språkhjelp til arabisktalende barn og hjelpe ungdomslederne.

– Det er veldig greit. Jeg liker barn. Har selv en gutt på ni år, forteller Sahar til Bladet.

Da Mahdi Salh Alaboud kom til Norge ble han plassert på asylmottak i Steinkjer. Etter ett år i den Nord-Trønderske byen fikk han tilbud om bolig i Malvik.

– Situasjonen er mye bedre nå. Livet står på vent når man bor på mottak. Det er ingenting å gjøre. Nå har jeg flyttet til en ny kommune og kommet i gang med skolegang, forteller han.

Mahdi er tydelig på at regelmessig omgang med nordmenn må til for å lære språket. Deltakelsen på årets SommerMalvik anser han som nyttig.

– Skolegang er ikke nok til å lære seg språket. En er nødt til å høre andre snakke, sier Mahdi Salh Alaboud.

Kastet på kubber: Magnus Holden prikker inn et treff. Maline Hoaas Møller (t.v.), Lilli Marie Barstad og Andreas Langolf følger spent med. Foto: Anders Fossum
Maren Elise Gilton (10) fikk prøve bueskyting under fredagens aktivitetsdag. Foto: Anders Fossum
En av aktivitetene på Midtsand var fritegning med kritt. F.v: Trym Stav, Anders Spets Renå, Lukas Hovstad og Andreas Klingenberg. Foto: Anders Fossum
Seks ungdomsledere var sentrale under aktivitetsdagen. F.v: Emil Kyllo, Inger Marie Teigen, Emil Presthus, Katrine Fuglem Pedersen og Styrker Nørkov Torsteinsen. Foto: Anders Fossum
Lunsjpause: Klokka 11.30 ble det servert baguetter. F.v: Siril Vassås, Julia Holberg, Siri Hendriks og Tuva Spets Græsli. Foto: Anders Fossum
Håkon Omenås (12) kliner til. Sigurd Strand Solberg (12) er tilskuer når kompisen svinger slåballkølla. Foto: Anders Fossum