Torsdag ettermiddag stilte hun «på teppet» hos politikerne i formannskapet. Med seg hadde hun Morten Draveng som er leder for de sosiale tjenestene i NAV Værnes.

Sprenger alle rammer

De to var innkalt for å redegjøre for stjørdalspolitikerne om eksplosjonen utbetalingene til sosialhjelp i Stjørdal. Utbetalingene fra NAV sprenger alle rammer som stjørdalspolitikerne har satt i budsjettene de har vedtatt.

De to NAV-lederne kunne slett ikke berolige størdalspolitikerne. Morten Draveng la på bordet en prognose som viser at Stjørdal må forvente å bruke rundt 27 millioner kroner på økonomisk sosialhjelp i år. Politikerne har bare satt av halvparten i budsjettet.

– Dette er en prognose basert på utviklingen i utbetalingene hittil i år, sier Morten Draveng.

Krever gransking

Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes ønsker å komme til bunns i hvorfor utbetalingene av sosialhjelp nå eksploderer i Stjørdal. Under møtet i formannskapet varslet han at ordføreren vil be kommunerevisjonen se nærmere på rutiner og praksis for NAV's utbetalinger av sosialhjelp i Stjørdal.

Veksten i utbetalingene stikker av med all politisk handlefrihet som vi har i kommunen, sier Vigdenes.

Må redusere

Han ber NAV om nærmest å bruke alle midler for å redusere utbetalingene av sosialhjelp. Det gjelder også utbetalinger til enkelte.

– Er det nødvendig med politiske vedtak for å få til dette, så forventer jeg å få en politisk sak om dette på bordet fra rådmannen, klargjorde Vigdenes overfor formannskapet.

Ordføreren la til at dersom reduksjonene i sosialhjelp skulle føre til at sosialhjelpsmottakere da vil velge å flytte fra Stjørdal, er det en utvikling ordføreren kan leve med.

Arbeiderpartiets Per Moen har et mer nyansert syn.

– Vi har sett at sosialbudsjettet har sprukket år etter år. Derfor vil det være naturlig å spørre om ordførerens maktblokk har vedtatt ønskebudsjetter som er lite realistiske, mener Moen.

De aller svakeste

Både Storødegård og Draveng presiserer at den økonomiske sosialhjelpen som NAV yter, handler om nødvendig hjelp til de aller svakeste i stjørdalssamfunnet.

– Sosialhjelp er alltid siste utvei, sier Storødegård.

Morten Draveng presiserte overfor stjørdalspolitikerne at det ikke er noen lystelig situasjon å måtte få sosialhjelp. Stjørdal har lagt seg under de veiledende satsene for livsopphold som staten opererer med.

Ligger lavere

Tallene viser også at utbetalingene av økonomisk sosialhjelp i Stjørdal ligger under kommuner det er naturlig å sammenligne med.

Både Trondheim, Malvik, Verdal og Steinkjer ligger over Stjørdal. Historisk sett har Stjørdal i tidligere år ligget lavt i utbetalinger av økonomisk sosialhjelp til folk.

Men de siste to årene har utbetalingene i Stjørdal aksellerert kraftig. Her skiller Stjørdal seg fra nabokommunene.

– Det kan skyldes flere forhold i samfunnsutviklingen, sier Morten Draveng.

Han peker på forhold som arbeidsledighet, rus og psykiatri, flere enslige og økende boligpriser i Stjørdal som noen av faktorene som påvirker utviklingen.

Flyktninger er også en utsatt gruppe. Rundt førti prosent av sosialhjelpsmottakerne i Stjørdal har flyktningbakgrunn.

Samtidig er bildet at sammenlignet med mange andre kommuner, har Stjørdal lyktes veldig godt med å integrere og få flyktninger ut i arbeid, sier de.

Ungdom er en annen utsatt gruppe der NAV Værnes bruker mye ressurser. Også dette arbeidet gir resultater, mener NAV.

Formannskapet i Stjørdal hadde torsdag ikke noe annet valg enn å ta økonomirapporten fra rådmannen til orientering. Rapporten viser at den økonomiske utviklingen for Stjørdal er alvorlig.

«Skyggeregnskap»

Reelt sett driver Stjørdal med underskudd. Det forteller «skyggeregnskapet» som politikerne har bedt rådmannens økonomieksperter utarbeide ved siden av det offisielle kommuneregnskapet.

De offisielle tallene viser et betydelig overskudd for kommunen. Det skyldes alene prøveprosjektet som Stjørdal nå er med på om statlig finansiering av omsorgstjenestene. Staten har kommet inn og tatt over ansvaret for å betale for omsorgen kommunen skal utøve.

Kan ikke røres

Nå får Stjørdal samme utbetalinger per innbygger som de andre kommunene i prøveprosjektet. Stjørdal driver omsorgstjenestene så effektivt at det blir penger til gode. I løpet av de tre prøveårene regner stjørdalspolitikerne med å få et «overskudd» på 100 millioner kroner.

Utfordringen er at lokalpolitikerne i Stjørdal ikke kan bruke av disse pengene fritt. Pengene som spares opp, skal brukes til investeringer og ikke til å øke det generelle tjenestenivået i kommunen.

NAV-leder Merethe Storødegård har slett ikke noe imot ordførerens ønske om å la kommunerevisjonen og kontrollutvalg se nærmere på utbetalingene av økonomisk sosialhjelp i Stjørdal.

– Vi har selv foreslått en slik revisjon for vår egen del, sier Storødegård.

Hun tror ikke at utbetalingene i Stjørdal bryter vesentlig med praksis i andre kommuner.

– Men vi skal være ydmyke og erkjenne at vi kan gjøre feil. Derfor vil vi ønske kommunerevisjonen hjertelig velkommen, sier Storødegård.

Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes krever full gjennomgang av utbetalingene av sosialhjelp i Stjørdal. Foto: Jan Erik Sundøy