- Utrivelig, mener Ola Hjelseng, som har hytte i området.

Godt fiskevann

- Dette er et godt fiskevann, og det er stor interesse for hele området for de som liker friluftsliv. I en slik sammenheng er det synd at vannet tappes ned til en vannstand slik den er nå. Jeg har de siste 40 år sjelden sett den lavere, sier Hjelseng.

- Ser ikke ut

I løpet av de tiårene han jevnlig har besøkt Buvatnet, har han bare en gang opplevd lavere vannstand.

- Det var for noen år siden. Da tappet de virkelig ned fordi luka i demningen måtte repareres.

Både grunneiere og hytteeiere reagerer på lav vannstand. Og friluftsinteresserte som bruker området og naturen rundt Buan.

- Vi har hytte helt nede ved vannet i snart 40 år og har aldri opplevd makan til den vannstanden det er nå. Det ser ikke ut her, det er både stygt og utrivelig, sier Ann–Mari Sorte.

Bladet møtte flere som reagerte på vannstanden ved Buvatnet søndag formiddag.

Tom Andre Bremseth og kompisen Rune Skelstad var der for å prøve fiskelykken.

- Vi reagerte på den lave vannstanden da vi kom hit og snakket om at det var lite vann. Men vi tenkte at det sikkert er en grunn til at de har gjort det, sier de.

Det renner over

Nye eiere har kjøpt rettighetene til å produsere strøm fra vassdraget Buvatnet er en del av. Tidligere var det NTE (Nord Trøndelag E–verk) som eide, men rettighetene er solgt til et privat selskap med hovedsete i Kristiansand, Bekk og Strøm A/S.

- Vi grunneiere har gjennom mange år hatt god dialog med NTE som drivere av dette vassdraget. De har vært tilstede, fulgt med og de sitter med erfaringa. Men de har dessverre solgt, og eierinteressene blir sittende langt unna vassdraget. Vi frykter at oppfølginga ikke blir den samme og ser dessverre noe av resultatet allerede, sier Hjelseng.

Mens det tappes ned fra Buvatnet, så renner det vann over demningen på Liavatnet, som ligger nedstrøms for Buvatnet.

- Det sies fra ny eier i Buvatnet, Bekk og Strøm, at de kan tappe ned Buvatnet hele fem meter?

- Ja, da er det ikke vann igjen i Buvatnet. Å trampe i leira til over støvlene når du skal ned til vannet, er ikke akkurat trivelig. Jeg håper vi får en dialog med kraftselskapet, sier Hjelseng.

Daglig leder i Bekk og Strøm AS, Carl Fredrik Lehland, sier at de har registrert den lokale misnøyen.

Optimaliserer

- Vi forstår at den vannstanden slik den er i øyeblikket kan være til irritasjon. Vi forsøker å ungå det så godt vi kan. Nedtapping har sjedd før, og det kommer til å skje igjen. Men dette vil ikke skje årlig, sier Lehland.

- Vår hensikt er å prøve å få mest mulig verdi ut av vannet. Vi optimaliserer det opp mot prisbildet. Har vi mye vann så kjører vi for fullt, sier Lehland.

Han mener de ligger godt innenfor de konsesjonsvilkår de har for vassdraget nordøst for sentrum i Stjørdal.

- Vi kan tappe ned 5 meter. Vii hadde 1,8 meter igjen å gå på da vi igjen stengte, og vannstanden økte. Akkurat i øyeblikket er den 2,66 meter over minstevannsføring vi må ha. Vi tapper ned for igjen å fylle opp, sier Lehland.

Foto: Foto: Linn K. Yttervik