Det nye vann- og avløpssystemet kan ta imot "bimmelimm og bommelomm" fra 30.000 stjørdalinger. Og det vil sørge for at drittlukta forsvinner fra området ved Halsøen. Anlegget skal være tilnærmet luktfritt.

Siste hånd legges på verket. Med renseanlegg, tilførselsledninger og utslipp langt ute fjorden har det nye rense- og avløpsanlegget en prislapp på rundt 250 millioner kroner.

Åpner for vekst

Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes er ikke så rent lite imponert over det nye anlegget. Torsdag var politikerne i formannskapet på befaring ved det nye anlegget på Sutterøy.

– Dette blir et kjempeløft for Stjørdal, sier ordføreren.

Det nye avløps- og renseanlegget er dimensjonert for framtida. Nye SARA vil ha kapasitet til å ta imot både pimmelimm og pimmelomm fra mellom 30.000 og 40.000 mennesker. Nyanlegget vil dekke behovet som Stjørdal vil ha fram mot 2060.

– Avløps- og renseanlegget er en viktig forutsetning for at Stjørdal fortsatt skal kunne vokse, sier Vigdenes.

Miljøvennlig

Stjørdalsordføreren sier seg også veldig fornøyd med at nyanlegget på Sutterøy vil gjøre Stjørdal enda mer miljøvennlig.

Kloakken som kommer fra husstandene i Stjørdal blir renset. Slammet blir tatt vare på og brukes i produksjon av gass og energi. Renset spillvann slippes ut på større dyp langt ute i fjorden utenfor Sutterøy.

De siste årene har Stjørdal drevet på dispensasjon fra fylkesmannen når det handler om utslipp. Nye Sara er bygget etter miljøstandardene som gjelder i dag.

– Nå vil vi ikke ha behov for å søke unntak fra reglene lenger, sier ordfører Ivar Vigdenes.

Gedigent spleiselag

Nye SARA (Stjørdal Avløps- og Renseanlegg) er et gedigent spleiselag. Stjørdal kommune sender regninga videre til alle brukerne gjennom høyere avgifter.

Vann- og avløp skal nemlig være selvfinansierende. Kommunene sørger for å ta inn utgiftene til drift og investeringer gjennom vann- og avløpsavgiftene.

I drift fra høsten

Geir Baustad i etat teknisk drift er ansvarlig for vann- og avløp i Stjørdal. Han er veldig glad for at det nye rense- og avløpsanlegget på Sutterøy nå er i innspurten.

– Anlegget skal være ferdig i sommer. Så skal både vi og leverandørene avvikle ferie før vi starter prøvedrift i august-september, sier Baustad.

Han konstaterer at nye SARA betyr et betydelig framskritt både for lokalsamfunnet, for miljøet og ikke minst for ansatte i vann- og avløpsseksjonen. De kan nå flytte inn i tidsmessige lokaler på Sutterøy.

Det nye avløps- og renseanlegget på Sutterøy blir bortimot helautomatisk. Anlegget skal styres av en eneste driftsoperatør. Det vil i prinsippet kunne skje fra bærbar PC eller nettbrett.

Slutt på drittlukta

Nyanlegget består av en ny pumpestasjon ved Sutterøy der gamle SARA ligger. Det er lagt nye rørledninger fra sentrum ut til det nye renseanlegget helt nederst ved sjøen på Sutterøy.

Mens folk i Stjørdal hittil har kunnet luke det som har foregått ved Halsøen, blir nyanlegget tilnærmet luktfritt.

Det blir i hvert fall slutt på drittlukta ved Halsøen like ved sentrum av Stjørdal.

Herfra går det ledninger for utslipp på dyps vann langt ute i fjorden. Det betyr at utslippene heretter vil skje langt unna strandområdene ved badeplassen Storvika. Det vil føre til renere vannmiljø langs denne delen av strandsonen i Stjørdal.

Geir Baustad orienterte formannskapspolitikerne om teknologien i det nye renseanlegget. Rundt ham står Erling Weydahl (Ap), Ordfører Ivar Vigdenes (Sp), Per Moen (Ap), Rune Larsen (H), rådmann Anne Kathrine Slungård, Ragna Straume (V) og etatsjef Tore Rømo. Foto: Jan Erik Sundøy