Naustmarka velforening startet i 2012 arbeidet med å ruste opp grusbanen til en bane med kunstgress. Fem år etter har de penger på bok til grunnarbeid og kunstgress liggende klart til å legges. Men de mangler tillatelse til å gjøre ferdig arbeidet på området som er regulert til fellesareal.

Fortvilt

Anders Hermansen og Torunn Jakobsen Langlo, leder i Naustmarka velforening, er begge fortvilt over at de ikke kan legge kunstgresset slik at ungene i nabolaget kan spille fotball eller boltre seg med andre balleiker. De kan ikke forstå at Malvik kommune ikke står som eier av arealet og at de må forholde seg til en annen privat grunneier.

– Beboerne i Naustmarka har kjøpekontrakter, med et eget punkt om fellesanlegg hvor selger skal bygge ut både ballplasser og lekeplasser i boligfeltet. Her står det også at kommunen skal bli eier til disse områdene, sier Langlo.

Vil ha kunstgress

De forteller om stor entusiasme i nabolaget.

–Det hele startet ved at vi fikk en tillatelse av grunneier i 2013. Da startet vi med å samle inn penger og mobiliserte entusiasme for dugnad. Men så ble tillatelsen ble trukket tilbake, for den ble påstått å være ugyldig på grunn av at han ikke mente at han var grunneier på avtaletidspunktet. Nå har det gått fem år og vi ønsker veldig sterkt at Malvik kommune rydder opp.

–Dere er klare til legge kunstgress?

–Ja, vi har fått inn 200.000 kroner til grunnarbeid og kunstgresset har vi fått gratis. Det er deler av det gamle kunstgresset som lå på Øverlands Minde i Stjørdal og skal hentes i løpet av kort tid. Bare kommunen tar over så er vi klare til å starte opp med grunnarbeid og legge kunstgress.

Kommunen er nøkkelen

Nå mener de at Malvik kommune må ta grep.

–Kravet fra Arve Ørsjødal er kompensasjon i form av leie eller at vi skal kjøpe ut. Det mener jeg er helt feil. Våre beboere har kontrakter hvor det går frem at de har betalt for tilgang til fellesarealene. Det står at kommunen skal ta over disse områdene. Det blir prinsipielt helt feil at vi skal inngå noen avtale med Arve Ørsjødal. Mye av dette er helt uforståelig. Ifølge de kontrakter, avtaler og intensjoner er det helt uforståelig at ikke Malvik kommune er grunneier i dag. Dette må ordnes opp i, sier Hermansen.

– Vi har hatt dialog med kommunen i et par års tid, for vi mener at de er nøkkelen til å få løst denne saken.

– Har dere snakket med politikere?

– Vi har hatt kontakt med varaordfører Ole Hermann Sveian og opplever at han har forståelse for vårt syn.

Mange småbarn

– Hvor mange sogner til området?

– Velforeningen har 130 hus, men også resten av Vikhammeråsen er naturlige brukere. Det var mer aktivitet her før, men så har banen grodd til litt. Det er en ond sirkel, for da blir den mindre brukt. Men nå har vi et ønske om å få til en bane.

– Mange med småbarn?

– Det har vært et generasjonsskifte, slik at det der mange unger her. Og vi ønsker å legge til rette for aktivitet. Området ligger her og vi ønsker sterkt å ta det i bruk med et dekke med god kvalitet. Alternativet er nede på Vikhammer, og det er ikke noe for mindre barn, sier Torunn Jakobsen Langlo.

Foreligger forslag på kjøpekontrakt.

Arve Ørsjødal er grunneier sammen med sine nevøer. Han forteller at denne saken har tatt mye lengre tid enn nødvendig.

–Vi var i dialog med Malvik kommune i februar 2016 og kom frem til et forslag på kjøpekontrakt. Vi fikk beskjed om at denne skulle behandles av formannskapet. Men så skjedde det ingenting. Nå fikk vi en ny henvendelse før våronna om at kommunen ville ha et nytt møte, sier Arve Ørsjødal og legger til at møtet vil bli holdt i løpet av kort tid.