På tur hjem fra skolen i vår oppdaget Mari Buaas Lillestøl, Maren Østbø Hoven og Isabell Stav at skråninga langs elva Homla i Øyavegen var fylt med søppel og skrot. Det fikk trioen til å ta kontakt med ordfører i Malvik, Ingrid Aune (Ap).

– Vi ville ikke at søpla skulle ligge der og slenge. Derfor bestemte vi oss for å sende et brev, forteller Mari til Bladet.

Syke fugler

I det håndskrevne brevet datert 24. mai uttrykker de tre bekymring på vegne av dyrelivet i området, og ber kommunen om å rydde opp.

– Fuglene kunne spist søpla og blitt syke. På Sotra ble en hva funnet død fordi den hadde surret seg inn i et fiskegarn. I dyrets mage ble det funnet masse plast, sier Isabell Stav.

Fikk svar

Etter noen uker mottok jentene et svarbrev fra Malvik kommune, signert ordføreren. I skrivet innleder Aune med å takke 10-åringene for å ha varslet om forurensinga. Deretter meddeler hun at ansvarlige på driftsavdelinga har vært på befaring og at skråninga nå er ryddet.

– Det er vi veldig glade for, sier Mari Buaas Lillestøl til lokalavisa.

Kult

Femteklassingene forteller at de ble overrasket da svarbrevet fra ordføreren dumpet ned i postkassen i midten av juni.

– Å få svar var kult. Vi hadde håpet å få svar, men ikke forventet det. Kanskje en tekstmelding, men ikke er ordentlig brev, sier Isabell og smiler.

Ordfører Ingrid Aune setter pris på jentenes engasjement.

– Jeg synes det er veldig bra at unge engasjerer seg i lokalsamfunnet sitt. Brevet de sendte fortjente et ordentlig svar, sier Aune.

Seriøst

Hun mottar mange henvendelser fra innbyggere i Malvik. En del må hun sende videre til andre i kommunen.

– Ofte må henvendelsene delegeres videre. Da må jeg forklare at ordføreren ikke er riktig kontaktpunkt, sier Aune.

Mari, Maren og Isabell var imidlertid aldri i tvil; brevet skulle til ordføreren.

– Det er jo hun som leder kommunen. Andre i kommunen har kanskje ikke tatt det like seriøst, sier Maren Østbø Hoven.

Skal ta over

Hommelvikjentene er opptatt av å ta vare på jorda. 10-åringene er ivrige agenter i Barnas miljøvernorganisasjon og generelt interessert i naturvern.

– Det er vi som skal ta over. Vi vil helst ikke at verden skal være ødelagt før vi blir voksne, sier Mari Østbø Hoven.