DEBATTINNLEGG: I Bladet lørdag kunne vi lese fra debatten i formannskapet om at utbetaling av sosialhjelp i kommunen ser ut til dobles i forhold til avsatt budsjett.

Ordføreren ber NAV bruke alle midler for å redusere utbetalinga av sosial-hjelp, og han uttaler at om reduksjonene i sosialhjelp skulle føre til at sosialhjelpsmottakere da vil velge å flytte fra Stjørdal er det en utvikling han kan leve med.

Hva sier dette om ordførerens syn på Stjørdalsbefolkninga? Har vi virkelig innbyggere i kommunen vår som ikke er ønsket her av vår øverste politiker?

At man må komme til bunns i årsakene til at budsjettrammene ikke overholdes er klart. NAV- leder Storødegård ønsker kommunerevisjonen velkommen. Sosialhjelp er absolutt siste løsning og er en rettighet innbyggere har etter lovverket.

Når ordføreren nå ber om at saksbehandlere i NAV skal redusere utbetalingene til enkeltpersoner som har rett til slik ytelse vitner det for det første om et syn på mennesker i en vanskelig livssituasjon som ikke er ordførerrollen verdig, og for det andre om liten forståelse for hvordan slike ytelser utbetales. Saksbehandlerne i NAV bruker faglig skjønn i kombinasjon med lovverk når mennesker oppsøker NAV for å få utbetalt sosialhjelp. Stjørdal kommune ligger under de veiledende satsene for sosialhjelp. SV spør seg om vi er med å lage en fattigdomsfelle for de mest utsatte i Stjørdal ved å ikke heve nivået på sosialhjelp.

NAV- lederne gjorde rede for mulige årsaksforklaringer i Formannskapet torsdag. De forsøker å fortelle om menneskene bak tallene; ungdommer, enslige, mennesker som sliter med rus og psykiske lidelser. Men når det gjelder ordføreren snakker de for døve ører.

Når ordføreren reagerer som han gjør vitner det om liten tillit til vurderingsevnen til dyktige og engasjerte ansatte i NAV. I ett helhetsperspektiv minner vi om Stjørdal kommunes fokus på tidlig innsats. På et eller annet nivå må tidlig innsats nødvendigvis bety økte utgifter for kommunen. Vi må bruke penger på bemanning i barnehagene og skolene, vi må bruke penger på forebygging, og vi må bruke penger for å hjelpe utsatte mennesker tilbake til arbeidsliv eller til en statlig ytelse om det er det rette for dem. Hvis ikke er «tidlig innsats» en tom floskel uten innhold.

Ordførerens uttalelse signaliserer at mennesker med ulike utfordringer ikke er ønsket i egen kommune, de er en utgiftspost som kveler det politiske handlingsrommet.

Skam deg.

Stjørdal SV

Leder Stjørdal SV