Utbetalingene av økonomisk sosialhjelp sprenger alle budsjettrammer i Stjørdal. I møtet i formannskapet sist torsdag hadde stjørdalsordfører Ivar Vigdenes kalt ledelsen i NAV Værnes inn på teppet for å forklare overskridelsene for lokalpolitikerne.

For utbetalingene av sosialhjelp øker så mye at de spiser opp alle økonomiske reserver som ordføreren har sett for seg. På budsjettet for i år har stjørdalspolitikerne satt av nesten 13 millioner kroner til økonomisk sosialhjelp.

Det ser ut til å sprekke så det holder. Merethe Storødegård og Morten Draveng fra NAV Værnes kunne slett ikke berolige stjørdalsordfører Ivar Vigdenes og de andre lokalpolitikerne.

Deres prognose for utbetaling av sosialhjelp i Stjørdal i år, nærmer seg fort 27 millioner kroner! Under møtet ga stjørdalsordfører Ivar Vigdenes tydelig uttrykk for at det er penger han gjerne skulle brukt på andre tiltak enn sosialhjelp. Utbetalingene til økonomisk sosialhjelp spiser ganske enkelt opp den økonomiske handlefriheten ordføreren trodde han hadde.

Så alvorlig ser stjørdalsordføreren på sosialhjelp-«overskridelsene» at han varsler full revisjon og gjennomgang av måten NAV Værnes håndterer utbetalinger av sosialhjelp på. I formannskapet ga ordføreren tydelig beskjed om at han ønsker lavere utbetalinger av sosialhjelp. Om det skulle føre til at mottakere av sosialhjelp vil velge å flytte fra Stjørdal, er det en konsekvens ordføreren kan leve med.

Overskridelser på sosialbudsjettet i Stjørdal er slett ikke noe nytt fenomen. Budsjettoverskridelser handler også om hvor mye politikerne velger å sette av i budsjettene. Stjørdalsordføreren unngår å stille spørsmål om hans budsjettering er korrekt og i forhold til behovet.

Det er et faktum at utbetalingene av sosialhjelp i Stjørdal fortsatt ligger under kommuner det er naturlig å sammenligne med. Satsene NAV Værnes bruker, ligger også lavt. Det er slett ingen ønskesituasjon for noen å være avhengig av sosialhjelp.

Det er veldig politisk lettvint og kanskje også veldig populistisk å forklare overskridelsene med at her er det altfor mange døgenikter som får for mye penger fra fellesskapet.

Derfor bør stjørdalspolitikerne også se på sin egen budsjettering. Er den realistisk? Politikk og budsjetter handler om å gjøre valg. Og disse valgene har konsekvenser.

Derfor blir uansett feil å skape det inntrykket at det er mottakerne av sosialhjelp som er skyld i at stjørdalspolitikerne nå mister sin økonomiske handlefrihet.