Torsdag tar han opp saken i en interpellasjon til ordfører Ivar Vigdenes (Sp) i kommunestyret.

Politisk vilje

– Det er mulig å løse dette. Men da må det vises politisk vilje, sier Leif Eggen.

Torsdag formiddag legger han to konkrete forslag på bordet stjørdalspolitikerne. Eggen ber kommunestyret vedta å sette i gang prosjektering av Halsen barneskole umiddelbart.

Venstres gruppeleder vil også ha kommunestyret med på å gå i gang med prosjektering av Hegra barneskole samtidig som det pågår sikringsarbeid mot kvikkleireras i Hegra. Byggingen kan bli satt i verk umiddelbart etter at rassikringen er utført.

Kan starte nå

Leif Eggen sier seg veldig glad for at kommunestyret i Stjørdal snudde seg rundt og vedtok å bygge ut Fosslia skole på grunn av plassmangel. Her er utbyggingen godt i gang og nyskolen skal stå ferdig til jul.

– Det er imidlertid flere skoler som burde vært bygget nå. Venstre tenker spesielt på Hegra Barneskole og Halsen Barneskole, sier Leif Eggen.

Han peker på at disse skolebyggene er opptil flere tiår gamle. Både inneklima og utforming kan gå på bekostning av den pedagogiske kvaliteten.

– Venstre ønsket å endre skolestrukturen for å fremskynde bygging av Halsen og Hegra. Dette ble det ikke noe av, sier Eggen.

Venstre klarer heller ikke å se ut fra vedtaket i kommunestyret å si noe om når Hegra B og Halsen B faktisk vil bli bygget.

Finnes penger

– Det betyr at vi er nødt til å se på alternative finansieringsløsninger, sier Eggen.

Han presiserer at for Venstre er en solid kommuneøkonomi grunnlaget for all politikk.

– Sammen med de øvrige borgerlige partiene har vi medvirket til at Stjørdal kommune har en sunn økonomi og at næringsliv og befolkning ikke blir belastet med høye kommunale ekstraskatter.

Likevel mener Eggen at i perioder må kommunen imidlertid tilpasse økonomistyringen til endrede forutsetninger.

– Konkret betyr dette at når innsparinger som følge av endret skolestruktur uteblir, så må pengene hentes fra andre områder, sier Eggen.

Kan hente 9 millioner

Han foreslår derfor at Stjørdal kommune skal endre på sitt mål om netto driftsresultat på minimum 1,5 til minimum 1,0 prosent. Dette vil etter Venstres skjønn frigi midler på ni millioner kroner.

– Sammen med den lille besparelsen vi får med å flytte Flora oppvekstsenter ned til Hegra, gjør det at vi kan realisere begge disse skoleprosjektene nå, mener Eggen.

– Vil dette være økonomisk ansvarlig politikk?

– Det mener vi. Det går også an å snu spørsmålet. Hva er mest uansvarlig? Spare mindre, men få gode skolebygg? Eller er det ansvarlig å la elever gå i årevis i elendige bygg?

Leif Eggen er ikke i tvil om hva han og Venstre velger.

Miljøvennlige skoler

Venstre ønsker at de nye skolebyggene både på Halsen og Hegra skal bygges som miljøvennlige plusshus.

Det vil si at byggene skal produsere mer energi enn de forbruker gjennom hele byggets levetid. Venstre ønsker også at det utelukkende skal brukes fornybare energikilder til driften av de nye skolene.

Sammen med svømmehall

Leif Eggen mener kommunen også kan vurdere å slå to fluer i ett smekk med svømmehallen som nå skal utredes.

– Det er god plass både til nye skolebygg og kanskje ny svømmehall også på området sør og vest for dagens Halsen skole, mener Leif Eggen.

Det kan bli rimeligere for kommunen å bygge ny skole og svømmehall på ett sted framfor å dele opp på to forskjellige byggeplasser.

– Dette er muligheter som nå bør utredes nærmere, mener Eggen.

Blir skiftet ut

Venstres Leif Eggen har nå vervet som leder av komité oppvekst som har det politiske ansvaret for skolene i Stjørdal. Under møtet i kommunestyret torsdag, blir han skiftet ut.

Venstre har nemlig trukket seg fra den politiske maktblokka til ordfører Ivar Vigdenes. Venstre har to representanter i kommunestyret.

For å opprettholde maktgrunnlaget, har ordfører Vigdenes fått med seg Tommy Reinås fra Miljøpartiet de Grønne.Miljøpartiets ene representant blir med og sikrer maktblokka fortsatt flertall uten Venstre.

Men flertallet blir redusert fra to til en eneste stemme i kommunestyret. Som takk får hjelpa får Miljøpartiet større representasjon i underutvalgene.