I 2003 ble de første omsorgsboligene oppført på Motrøtunet i Hommelvik. 14 år senere må den utvendige kledninga på deler av bygningsmassen skiftes ut.

– Det er valgt en type kledning som ikke tåler å stå ute, sier vedlikeholdsleder i Malvik kommune, Bjørn Mæhre.

Han forklarer at det liggende panelet har en utstikkende høvlet profil som trekker vann. Det fører til at trevirket råtner.

– Malinga sitter ikke fast og vann trekker inn i panelet, sier Mæhre.

–  Sett seg blind på det estetiske

Han er tydelig på at løsningen er uegnet utendørs og sier den strider mot alt han har lært byggteknisk.

– Noen har nådd igjennom med en løsning som er tiltalende når den er ny, men som dessverre ikke står seg over tid. Her er det noen som har sett seg blind på det estetiske, sier Mæhre.

Ifølge vedlikeholdslederen er reklamasjonsfristen for lengst utløpt.

– Da bygget ble reist var det to år, nå er det fem års garanti. I dette tilfellet har det uansett ikke hatt noen hensikt å klage. Malvik kommune har gått god for en arbeidsbeskrivelse og må selv ta ansvaret. Det er gjort en feil og den får vi svi for nå. Mer er det ikke å si, sier Mæhre.

500.000 kroner

Et entreprenørfirma er nå hyret inn for å utføre arbeidet. Prisen på jobben er satt til om lag 500.000 kroner.

– Håndverkerne begynte for en måned siden og er straks ferdig. Vi stopper for i år, men må se an utviklinga på resten av bygningene til neste år. Det er mulig at noe av panelet kan berges ved å male det, sier Bjørn Mæhre.

Minimum 30 år

Malt trekledning utført fagmessig har normalt svært lang levetid, ifølge professor i bygningsteknikk ved NTNU, Stig Geving.

– Hvis panelet males og vedlikeholdes burde det i hvert fall vare i 30 år. Men det kan vare vesentlig lenger også. Det er imidlertid litt avhengig av hvor pent du vil ha det, sier han.