DEBATT: Vi ser i Bladet at det er stort engasjement rundt utvidet SFO-tilbud fra foreldre. Vi ønsker å komme med synspunkter fra et annet perspektiv. For å kommentere innlegg i Debatten «skrevet av» en 6-åring, så er sommeråpen SFO noe vi ansatte i kommunen IKKE ønsker! Det er heller mer snakk om at det er aktuelt å bytte jobb dersom dette blir gjennomført. Vil løsningen bli at det er VALGFRITT å øke stillingen sin gjennom å jobbe på sommeråpen SFO/Aktiv Sommer, er saken derimot en helt annen.

Innlegget som sto i Bladet 15.06.17 inneholdt et regnestykke som sammenlignet skoleårets fridager og foreldres feriedager. I regnestykket hadde vedkommende regnet med høstferie, juleferie, vinterferie og påskeferie som fridager fra skolen. Det stemmer imidlertid at skolen er stengt, men i samtlige av disse ferier har SFO åpent, så regnestykket blir ikke helt reelt.

Lang sommerferie er ikke noe nytt. Derimot har sommerferiens lengde blitt kortere med årene. Det er ingen menneskerett at noen skal passe barnet ditt til enhver tid. Når man velger å få barn og starte familie, må man tilpasse seg både skoleåret og barnehagens åpningstider for den del. Et foreldrepar har til sammen 10 uker ferie, dette handler om prioritering! I verste fall må man tilpasse med å ta fri uten lønn, og med planlegging burde dette være mulig å gjennomføre for de fleste familier i et av verdens rikeste land. (Til ettertanke, noen velger å ta seg en fjortendagers sydentur midt i skoleåret også… Hva med å spare ferieukene til sommerferien?)

Når vi snakker med barna når vi nå går inn i siste skoleuke, ser vi hvor mye de gleder seg til sommerferie. Vi får vondt av å tenke på at noen barn skulle hatt ENDA to uker igjen på samme SFO, samme lokaler, med samme leker og samme voksne 8-16 hver dag. SFO-barna har lange dager (gjerne 8 timer eller mer!) hele skoleåret igjennom, og en lang sommerferie er godt for små barnesinn.

En sånn åpningstid og omfang av SFO-tilbud vil kreve ENORM planlegging av aktiviteter. Dersom tilbudet skal finnes, bør det ihvertfall inneha kvalitet!

Gjennom erfaring vil vi også tro at mange kommer til å misbruke tilbudet om det evt. kommer. Dessverre er det sånn at enkelte foreldre velger å plassere barnet sitt på SFO og barnehage fremfor å ha barnet hjemme til tross for at de selv har fri.

Til opplysning: Fagarbeidere og assistenter i skolen jobber det som kalles «komprimert» år. Dvs at skoleferien består nesten like mye av avspasering som ferie for vår del. Vi har kun ferie i juli, resten av skoleferien er avspasering; timer som er opparbeidet, men ikke utbetalt. Det er ingen i vår arbeidsgruppe som får 100% stilling. Eksempelvis kan du jobbe 37,5 timer i skolen hver uke, men likevel ikke ha 100% stilling, da feriene trekker ned stillingsprosenten. Vi har valgt denne type jobb nettopp for å kunne tilbringe mer tid med egne barn og barnebarn.

Hilsen småbarnsforeldre

og besteforeldre som jobber i SFO

ff Foto: Bladet