Store torver løsner på grunn av regulering av vannstanden. De ligger og flyter i vannet, og deler vannet i to.

Det sier Arnstein Hoset Kulseth ved Almovatnet i Skjelstadmark. Han sier de aldri har opplevd makan til lav vannstand, og det bekymrer dem både av hensyn til dyreliv og natur, og selvsagt adkomsten til vannet.

Laveste nivå

Almovatnet tilhører samme vassdraget som Buvatnet, vannet Bladet hadde oppslag om sist tirsdag, hvor flere reagerer på vannstanden. Vannstanden ligger flere meter under normalt nivå, tappet ned for å fylle opp Liavatnet. Denne reguleringa skjemmer bredden rundt vatnet, og flere har reagert på nedtappingen.

Nå reagerer beboere i Skjelstadmark også, hvor det hevdes at man ikke har opplevd lavere vannstand enn i det siste, med unntak av da demningen ved Buvatnet for få år siden ble reparert.

– Akkurat de to siste dagene er vannet på veg opp igjen. Det er vi glade for, og årsakene er flere, ikke minst muligheten for å komme seg ut med båt, sier Hoseth Kulseth.

Han mener muligheten for å komme ut med båt fra brua i området, skal være ivaretatt i reguleringsbestemmelsene.

Gammel sak

Torva som skaper problemer har sin historie.

– Det er torv som har løsnet i forbindelse med reguleringa av vassdraget. Det stammer fra arealet mellom Buvatnet og Almovatnet, et areal med myr og tuver. Dette ble aldri ryddet bort, og er nå for det meste i Almovatnet, sier oppsitter Jon Krislok i Skjelstadmark.

Han sier det er gjort flere henvendelser til NTE gjennom årene for å få torvene ryddet bort uten noe har skjedd.

Horndykker

Solbjørg Hoset Kulseth har i ei melding til Bladet skrevet at nedtappinga har flere konsekvenser enn bare adkomsten til vannet.

– Det er ei sjelden and, Horndykker, som hekker her. Det gjør den på tørre områder i vannet. Når vannoverflata er på så lavt nivå, frykter vi at reven skal ta egg fra reirene til denne sjeldne fuglen. Det er stor trafikk her av folk som forsøker å se denne sjeldne fuglen, men den er utsatt nå med denne lave vannstanden, sier hun.

Det nevnes i samme slengen at frosken rammes av reguleringa, særlig når vannspeilet senkes brått. Froskeeggene tørker inn.

– Det er ikke frosk å se her, sier Hoset Kulseth.

Carl Fredrik Lehland, daglig leder i Bekk og Strøm A/S, selskapet som ganske nylig har kjøpt rettighetene i vassdraget av NTE, sier i en kommentar om situasjonen ved Almovatnet at de ligger godt innenfor regulerings- og konsesjonsbestemmelsene for vassdraget.

– Vi forholder oss til bestemmelsene og ligger innenfor disse med god margin, sier Lehland.