Venstres Leif Eggen ville ha stjørdalsordføreren til å beklage kommentarene ordføreren kom med om mottakere av sosialhjelp. Uttalelsene fra ordføreren falt i siste møte i formannskapet.

Ordfører Vigdenes varslet i kommunestyret i går at uttalelsene hans var tatt ut av sin sammenheng og forvrengt i media. Overfor kommunestyret presiserte han sin klare oppfatning: Overskridelsene  på utbetaling av økonomisk sosialhjelp i Stjørdal, kan ikke fortsette.

Leif Eggen satte fram et forslag der han ba kommunestyret kreve at ordføreren beklager sine uttalelser om mottakerne av sosialhjelp i Stjørdal.

En eneste stemme

Forslaget ble forkastet av flertallet. Stemmetallene var 20-21. De borgerlige samarbeidspartiene med ny partner Miljøpartiet stemte imot det som mange oppfattet som et mistillitsforslag mot stjørdalsordføreren.

Arbeiderpartiet, Venstre, SV og Rødt stemte for, men ble nedstemt.

De borgerlige partiene vedtok et forslag fra ordfører Vigdenes der rådmannen får fullmakt til å sette i verk tiltak for å begrense den sterke kostnadsutviklingen på NAV’s sosialområde.  Ordføreren ber stjørdalsrådmannen se på alle tiltak. Det gjelder også reduserte stønadssatser og reduserte bokostnader.

Raske tiltak

Ordføreren forventer at tiltak blir satt i verk raskt og at arbeidet med å begrense kostnadsveksten, blir prioritert. Flertallet krever også hyppige rapporter om utviklingen framover.

Samtidig ber flertallet om at det blir satt i gang en revisjon av NAV Værnes. Et mål skal være å skaffe kunnskap om NAV kan finne en praksis som gir lavere utbetalinger.

Forslagene ble vedtatt med 21 mot 20 stemmer.

Kan ikke fortsette

Overfor kommunestyret presiserte ordfører Vigdenes at han synes veksten i utbetalingene av sosialhjelp i Stjørdal, er dramatisk og ikke kan fortsette.

Ordføreren presiserte at dette ikke er ment som noen kritikk verken av ansatte i NAV eller mottakerne av sosialhjelp.

Tok avstand

Under diskusjonen i kommunestyret tok flere av stjørdalspolitikerne avstand fra ordførerens uttalelser slik de har kommet fram i media.

- Det er lov å uttale seg upresist og klosset. Men da må vi forvente at ordføreren beklager sine uttalelser, sa Venstres Leif Eggen.

Arbeiderpartiets gruppeleder Joar Håve utfordret samarbeidspartiene i ordførerkonstellasjonen. Fremskrittspartiets Nelly Lian og Bjørn Ole Håve ga umiddelbart uttrykk for at de støttet ordføreren fullt og helt. Heller ikke varaordfører Ole Hermod Sandvik (H) oppfattet ordførerens uttalelser i formannskapet som angrep på de som er avhengige av sosialhjelp.

Kristelig Folkepartis Annette Jensen ønsket ikke å si noe i kommunestyret om ordførerens uttalelser i formannskapet. Jensen sa at hun ser fram til svarene som rådmannen kan trekke ut av gjennomgangen av NAV-praksisen knyttet til utbetalinger av sosialhjelp.