- Hva som fristet med denne hytta? Svaret ligger vel egentlig i spørsmålet ditt. Den er langt av lei, den har ikke innlagt strøm og vann, den er uten internettforbindelse. Her er det naturen som gjelder, sier Børge Wahl (45).

Naturfotografen, friluftsmannen og læreren fra Stjørdal har nylig kjøpt hytta "Stilla" ved Fersoset.

Uberørt

Børge Wahl har egentlig ikke veldig lyst til å snakke om handelen. Særlig ikke om prisen. Pengene syns han er irrelevant i en slik sammenheng. For ham er stedet og naturen som er hovedsaken.

- Det var dit turen gikk da jeg var ung. Og det er ikke mange områder som dette, ihvertfall ikke i Sør-Norge, der en stor elv renner gjennom uberørt natur, langt fra bilvei sier han.

"Stilla"

Selgeren, Trygve Lullau (79) fra Levanger, er også opptatt av selve stedet.

- Selve plassen ved Fersoset er en naturperle! Hytta er skjermet fra innsjøen Feren med noen tanger og holmer, og den ligger slik at vinden ikke tar. Det er ikke uten grunn at hytta heter "Stilla", sier Trygve Lullau. Han vedgår villig at det vemodig å kvitte seg med hytta som han og familien har eid siden 1987.

Men han er glad for at nettopp Børge Wahl og familien har kjøpt den. Han tror de er de rette menneskene til å overta den.

Det var to budgivere som kjempet om eiendommen like ved utløpet av Feren. Foto: Nylander

"Hytte med sjel"

"Stilla" er en enkel tømmerhytte på 32 kvadratmeter - "en hytte med sjel", ifølge Trygve Lullau. Ikke har den innlagt vann, ikke mobilforbindelse, ikke internett, ikke strøm. I tillegg til selve hytta står det et 16 kvadratmeter stort anneks på den ett mål store eiendommen.

Fra hytta er det ti kilometer til nærmeste bilvei. Den ligger i Verdal kommune, like ved punktet der de fire kommunene Verdal, Levanger, Meråker og Stjørdal møtes. Området der den ligger, er en del av Øvre Forra Naturreservat.

Utfordrende å sette pris

Megler i Nylander, Nils Nordbotn, sier at det kan være utfordrende å sette pris på denne typen hytter.

- Ja, det er utfordrende. Denne hytta gikk for en ekstrem høy kvadratmeterpris. Kvadratmeterprisen er høyere enn en leilighet sentralt på Stjørdal. Jeg synes likevel kjøper har gjort et godt kjøp. Særlig med tanke på en som setter stor pris på naturen.  Du må se vel så mye på beliggenhet som på hyttas standard. Det er en liten prosent av befolkningen som gidder å kjøpe en såpass enkel hytte med en så utfodrende ankomst. Så da gjelder det at megleren er flink og tålmodig og venter på den rette kjøperen. De fins, men det er ikke så mange av dem, sier han.

To-tre timer på vinteren

Den letteste måten å nå hytta på er sommerrstid med er å båt fra Meråker-sida. Vinteren må du gå på ski til hytta.

- Avhengig av form og føre så tar det fort to-tre timer å komme seg dit vinterstid. For de to budgiverne var det avgjørende at hytten lå akkurat der den lå i et naturreservat.

Nordbotn sier at han alltid besøker denne typen hytter selv for å forsikre seg om at taksten blir riktig.

- Jeg er både på ski, føttene og i båt for å takstere hytter. Du må kjenne på plassen. Hadde den ligget 500 meter lengre opp i skogen hadde prisen vært 500.000 mindre. Det at den ligger nøyaktig der den ligger avgjør verdien, sier han.

God temp på hyttemarkedet

Han sier at temperaturen på hyttemarkedet har vært bra i år.

- Hyttene har vært lettsolgte både ved fjorden og på fjellet. På fjellet er det marked hele året utenom november, desember og januar. Mens for de som ligger ved fjorden og sjøen er det litt kortere sesong. Det starter ofte etter påsken og varer ut sommeren. Fjellhytter går det jevnt og trutt hele året. Og det gjelder egentlig alle typer hytter, både kostbare og billige, avanserte og enkle, sier han.