Inger Johanne Overvik Uthus etterlyste fiskeplass for handikappede og hvilken tilgjengelighet innbyggerne i Stjørdal kommune har til den kommunale fiskevaldet ved Hegra bru i dag.

Adgangen til fisket på det kommunale valdet har vært et varmt tema blant de lokale fiskerne i elva denne sesongen. Spesielt etter at Stjørdal Jeger- og Fiskerforening ikke lenger fikk tilgang på fisket fra sørsiden av elva.

Stilte spørsmål til ordføreren

Uthus kom med interpellasjon til ordføreren i kommunestyret torsdag, som ble besvart av etatssjef Tore Rømo.

– Når det gjelder spørsmålet om avtaler mellom Stjørdal kommune og SJFF så er det en avtale som partene har hatt i mange år. Ordningen er både en hensiktsmessig og praktisk løsning for kommunen. SJFF er en ideell organisasjon som har gode rutiner og organiserer laksefisket på en måte som sikrer allmennheten adgang til elva. Kommunens vald ved Hegra bru/Hegra bosenter har vært et utfordrende vald å forvalte. På grunn av utformingen av valdet er det helt nødvendig å ha en god samhandling med eier av nabovaldet som er Hembre gård. Utformingen av valdet har skapt komplikasjoner for fiskerne i elva i alle år. Forskjellige modeller er valgt for å løse disse utfordringene, for eksempel fiske annenhver dag på sør/nordsiden, dele sesongen i to osv. Ingen av disse modellene har fungert godt. For sesongen 2017 har Sjff på eget initiativ, inngått en avtale med Hembre om at de forvalter kommunens vald på sørsiden av elva (50 meter). Kommunen ble gjort kjent med denne avtalen via SJFF sin hjemmeside. Rådmannen hadde møte med partene i avtalen 7. juni 2017. Med utgangspunkt i at sesongen allerede var i gang, og at begge parter så langt har forholdt seg til denne avtalen og allerede trykket opp kart og øvrig informasjonsmateriell, ble det enighet om å prøve ut gjeldende avtale for laksesesongen 2017, gjennomføre en evaluering etter sesongen er avsluttet, og med påfølgende eventuelle justeringer av avtalen før neste sesong, sa Rømo til kommunestyret.

Har vært oppe

Spørsmålet om etablering av handikapfiskeplass har vært et oppe til behandling tidligere, senest i kommunestyret 23. mars.

– På grunn av store pågående prosjekter som kommunen er involvert i så har det ikke vært mulig å fristille verken tilstrekkelig kapasitet, eller økonomi, til å gjennomføre videre planlegging av dette prosjektet. Samtidig vil rådmannen nok en gang presisere at det også er til dels store utfordringer med å finne et egnet område for en slik fiskeplass. For å få svaret på disse spørsmålene foreslår rådmannen at det legges frem en sak til politisk behandling hvor finansiering og gjennomføring av et forprosjekt blir tema. Rådmannen vil i saken kunne tydeliggjøre hvilke spørsmål et slik forprosjekt må besvare, som for eksempel mulige alternative lokaliseringer av en rampe, tekniske utfordringer, og eventuelle løsninger på disse, samt kostnadsestimat og eventuelt anbefaling, sa etatssjef Tore Rømo.