Barnehagen besøker sykehjemmet hver fjerde torsdag. Tre andre nærbarnehager har også sin torsdag.

Syngende sykehjem

Ved Halsen sykehjem har de latt seg inspirere av metodene til den kjente, populære og nesten litt guruaktige legen Audun Myskja.

– Det har rett og slett blitt et syngende sykehjem, sier avdelingslederne Monika Rønsåsbjørg og Mona Fagerli ved Halsen, sammen med lege og enhetsterapeut Hanne S. Berg. De har et tett samarbeid.

Startet i Hommelvik

– Det hele startet med at jeg fikk midler fra Kavlifondet til å bruke musikk i den daglige omsorgen ved skjermet avdeling ved Malvik kommune, Hommelvik helsetun i 2015, forteller Berg.

Nå har Hanne S. Berg fått støtte av Kavlifondet til sitt prosjekt. Fondet på sin side, er så fornøyd med prosjektet at de har laget film fra Halsen sykehjem: "Musikk for morgendagens demensomsorg". I den får vi se barn fra Sandskogan barnehage på besøk og i gang med generasjonssang.

Laget film

Filmen er lagt ut blant annet på Facebook denne uka. Det er en film i serien "Gode nyheter" der fondet stolt viser fram nasjonale og internasjonale prosjekter som de støtter og vil vise fram.

Her kan du se filmen fra Halsen sykehjem og Sandskogan barnehage

Inspiratorer

Hanne S. Berg, tidligere fastlege i Malvik kommune er en drifkraft bak satsingen på musikkbasert miljøterapi i eldreomsorgen i Stjørdal. I tillegg til Halsen sykehjem har hun bidratt til å få igang også Lånke bosenter. Og det er snakk om alle bosenterene og flere institusjoner vil henge seg på.

–Jeg møtte entusiasme i Stjørdal kommune og her ved Halsen sykehjem, sier Berg som forteller at her har det virkelig begynt å skje ting.

Bruker barnehagen

– Dette er vinn - vinn. Det gir noe til alle, sier Hanne S. Berg som virkelig ivrer for saken etter å ha sett slående resultater av å bruke musikk overfor mennesker med demens.

Ansatte på sykehjemmet forteller at musikken har økt arbeidsgleden og gitt arbeidshverdagen et løft. Musikken påvirker det sosiale, fører til trivsel i tillegg til bedre fungering hos pasientene/beboerne. Den fungerer til og med som integrering. Ansatte fra andre kulturer føler musikken bygger bro og bedrer kommunikasjon og forståelse.

Er på fornavn

Barnehagene som besøker sykehjemmet bringer på sin måte sangen inn gjennom døra. Og det gjør de også til glede for seg selv. Barna gleder seg til å komme forteller de ansatte.

- Det er artig å se at det oppstår kontakt mellom noen av barna og de eldre. Det hender hvis en beboer ikke har kommet ned, at han eller hun blir etterspurt. Barna begynner å huske navn. Og når noen har vært savnet har det hendt at det har blitt spørsmål om det ikke går an da å få besøke "Kåre" på rommet, forteller Mona Fagerli.