Tirsdag 4. juli inviteres det til folkefest i Hommelvik. Det vil myldre av mennesker i sentrum når NRKs Sommertog ruller inn på stasjonen og Amcar-miljøet feirer den amerikanske nasjonaldagen. I den forbindelse ønsker Frp-veteran Terje Hansen å heise USAs flagg sammen med det norske i den kommunale flaggstanga ved Herredshuset.

– Dette er et stort kulturarrangement, og i en slik sammenheng det er vanlig å hylle de involverte. Jeg mener det er en fin måte å ønske gjestene velkommen på, sier Hansen.

Fikk refs

Lokalpolitikeren tok seg til rette og gjorde det samme under markeringen i 2015. Den gangen fikk han en skriftlig refs av daværende ordfører Terje Granmo (Ap). Ifølge Granmo var Hansens påfunn et brudd på både retningslinjene om flagg og flaggreglene. Foran årets markering har Frp-politikeren tatt kontakt med Fylkesberedskapssjef Dag Otto Skar hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Til Bladet sier Skar at det er tillatt å heise et utenlandsk flagg sammen med det norske. Men bare dersom det norske er mest fremtredende.

– Det er slik jeg tolker reglene, sier Skar og legger til at kommunen har det siste og avgjørende ordet.

Må søke

Terje Hansen sier han allerede har vært i kontakt med fungerende rådmann Randi Rasmussen om saken. Det bekrefter Rasmussen overfor lokalavisa, men understreker at Hansen må sende inn en formell søknad før kommunen kan gi et svar.

– Det er klare retningslinjer for slike saker. Vi må behandle søknaden før jeg kan si noe om hvordan kommunen stiller seg til dette, sier Rasmussen.

Synes ikke noe om det

Kommunestyrerepresentant for SV i Malvik, Rakel Skårslette Trondal (bildet) er ingen tilhenger av Hansens flagg-stunt.

– Jeg synes ikke noe særlig om det. Ser ingen grunn til at vi skal heise det amerikanske flagget i våre flaggstenger, spesielt på en dag hvor vi for besøk av Sommertoget og NRK, sier hun.

Donald Trump

–Hansen kaller det en  velkomsthilsen?

– Jeg er fortsatt uenig. Amcar-folket kan holde det amerikanske flagget i hånden. Vi trenger ikke heise det i vår kommunale flaggstang, sier Trondal.

Ikke overraskende står SV-politikeren langt unna USA i de

fleste politiske spørsmål.

– Mange assosierer USA med Donald Trump og hans politikk. Jeg vil ikke at vi skal hylle det i Hommelvik, sier hun.