Forslagene legges på bordet til politikerne i komité plan. De kommer sammen til sitt aller siste møte før sommerferien onsdag ettermiddag.

Spendegården

Rådmannen fraråder blant annet at vernestatusen for gamle Spendegården nederst i Kjøpmannsgata blir opphevet. I framlegget til ny plantekst framheves Eiendommen er et komplett firkanttun som vurderes å ha stor verdi lokalt og regionalt.

– Det finnes ikke maken anlegg i bykontekst i Nord-Trøndelag, skriver rådmannen i utredningen som nå legges på bordet til planpolitikerne.

Rådmannen peker på at Spendegården byr på en mangfoldig historie om byutviklingen i Stjørdal.

Rapporten om eldre bygg og kulturminner som Stjørdal kommune har fått utarbeidet, konkluderer ellers med at alle bygg som er vernet i den gamle planen, også bør bevares i den nye sentrumsplanen.

Kastanjetrær

Et spesielt trekk i det nye framlegget er at ekspertene også har sett på gamle trær i sentrum av Stjørdal.

Ekspertene anbefaler at de to store kastanjetrærne som står i hagen mot Innherredsvegen i Kjøpmannsgata 2, bør bevares.

Flere hus

Rådmannen spiller også inn forslag til flere hus si sentrum som bør bevares for ettertida.

Det gjelder for eksempel Sparebankbygget i Kjøpmannsgata 22. Byget ble oppført på 70-tallet og er et veldig tidstypisk forretningsbygg midt i sentrum av Stjørdal.

Sparebank1 Midt-Norge har solgt og flyttet fra huset til enda mer moderne lokaler i nye noen meter lenger opp i Kjøpmannsgata. I første etasje av det gamle bankbygget holder nå en kjøkkenbutikk til.

Rådmannen foreslår at Husfliden i Kjøpmannsgata 31 blir tatt vare på. Husfliden ligger midt blant andre eldre hus som er karakterisert som bevaringsverdige i den gamle sentrumsplanen. Disse husene foreslås også som bevaringsverdige i den nye planen.

Den gamle Fiskebua i Kjøpmannsgata 49 er et annet bygg som foreslås bevart. Det gamle murhuset huser nå en butikk for bildeler.

Løvsetstua i Kjøpmannsgata 17 foreslås vernet i framlegget til ny sentrumsplan.

Det gjelder også hele boligeiendommen i Wergelandsvegen 10. Huset foreslås bevart sammen med flere bolighus sørover langs gata mot Kjøpmannsgata.

Begrense byggehøyde

Rådmannen ønsker også å begrense etasjehøyden på Hjørnet mellom Kjøpmannsgata og Wergelandsvegen. Her holder restauranten China Palace til i dag. Her er det lagt fram planer for et helt nytt boligkompleks med flere etasjer.

I saksframlegget skriver rådmannen at målet med bevaringen er å styrke det historiske Stjørdal. Det legges vekt på strøket Kjøpmannsgata,

Kirkevegen og Wergelandsvegen. Blir det tillatt med økte byggehøyder, vil kulturminnene få dårligere betingelser og komme under press.

– Når det bygges på areal som grenser til bygg som er regulert til bevaring, må det bli tatt særlig hensyn, skriver rådmannen.

Kjøpmannskata 49, den gamle Fiskebua bør bevares, foreslår rådmannen. Foto: Jan Erik Sundøy
De to kastanjetrærne på eiendommen Kjøpmannsgata 2 i krysset med Innherredsvegen fpreslås bevart. Foto: Jan Erik Sundøy
Rådmannen anbefaler ikke høyhus på eiendommen Kjøpmannsgata 5 der kinarestauranten China Palace holder til. Foto: Jan Erik Sundøy
Rådmannen ønsker å bevare Spendegården nederst i Kjøpmannsgata. Bebyggelsen karakteriseres som et viktig tradisjonsrikt firkanttun. Foto: Jan Erik Sundøy
Rådmannen anbefaler at hele eiendommen Wergelandsvegen 10 også blir bevart sammen med resten av boligbebyggelsen sørover mot Kjøpmannsgata. Foto: Jan Erik Sundøy