Mandag ble det kjent at Betania Malvik står i fare for å tape den pågående anbudskonkurransen i regi av Helse Midt-Norge. Dersom avtalen ikke blir videreført vil store deler av driften ved helsevirksomheten bli avviklet og mange miste jobbene sine.

Helt stille

I går ettermiddag ble om lag 100 ansatte informert om situasjonen på et allmøte.

– Det ble helt stille da beskjeden kom. Innkallinga kom fredag og allmøtet var på mandag. Vi har hatt noen runder her tidligere og det har vært litt spekulasjoner i helga. Men at det var så alvorlig tror jeg ingen hadde sett for seg, sier Merete H. Jenssen.

Hommelvikkvinnen er tillitsvalgt for 25 sykepleiere ved Betania Malvik. Hun er tydelig på at de ansatte må begynne å se seg rundt etter nye jobber dersom det regionale helseforetaket velger andre aktører framfor Betania Malvik.

– Det snakkes om en styrt avvikling. Det betyr at vi ikke har jobb lenger enn ut året dersom avtalen ikke fornyes, sier Jenssen.

Fremdeles håp

Hun forteller at mange ansatte er fortvilet, men at de fleste er innstilt på å kjempe til siste slutt selv om det ser mørkt ut. Jenssen understreker at Helse Midt-Norge ennå ikke har tatt den endelige avgjørelsen og at det er fremdeles er håp.

– Jeg tror ikke at folk har gitt opp. Vi har ikke kommet dit ennå. Sykepleierne tilhører heller ikke den gruppa som har vanskeligst med å få nye jobber. Da er det hakket verre for eksempelvis hjelpepleierne. Jeg har mange hjelpepleierkolleger som er kjempedyktige, men mange av dem er i slutten av 50-årene. Da er det krise å miste jobben, sier Jenssen.

Bryr seg ikke om kompetanse

Pris, lokaliteter, kvalitet og pris er avgjørende kriterier i anbudskonkurransen. Jenssen mener Helse Midt-Norge ikke bryr seg om kompetanse og erfaring.

– Her er det prisen som gjelder. Vi har gjennomført flere undersøkelser og scorer høyt på både behandlingstilbud og nærheten til pasientene, slår hun fast.

Det benekter helseforetaket overfor lokalavisa og viser til utlysningen av konkurransen. Der framgår det at flere kriterier legges til grunn.

Jenssen sier at mange ansatte har uttrykt skuffelse over hvor enkelt det er å sette punktum for en så stor og anerkjent bedrift.

– Jeg tenker på all den kompetansen vi har bygd opp her på huset opp gjennom alle disse årene. Nå må vi kanskje begynne med noe annet. Slik jeg ser det er det å sløse med ressursene, sier Jenssen.

Nye tilbud

Direktør ved Betania Malvik, Ingfrid Eggen Skogrand, sier helsevirksomheten nå jobber hardt for å sikre seg andre tilbud. Jenssen sier tillitsvalgte på huset allerede har vært samlet til idédugnad.

– Jeg vet det jobbes parallelt med å få på plass andre tilbud. Vi må finne ut hva vi eventuelt kan drive med hvis avtalen ikke fornyes. Jeg regner med det vil bli innkalt til nye møter hvor dette er tema, sier hun.

Avgjøres i juli

Merete H. Jenssen hadde sin første arbeidsdag på Betania som 16-åring og har nærmere 40 års fartstid i bedriften.

– Det som skjer er råtrist. Markedet har endret seg. Mange nye tilbydere har kommet inn og profitt betyr mye, sier hun.

Bladet får tirsdag opplyst at Helse Midt-Norge er forsinket i anbudsprosessen og at helseforetaket har et mål om å signere nye avtaler i løpet av juli måned.