– Våre klare satsingsområder framover er musikkterpi og livsglede for eldre, forteller avdelingsleder Mona Fagerli.

Nye metoder

I de senere år har det vært økende interesse for å ta i bruk miljøtiltak og ikke-medikamentelle terapier som del av behandlingen overfor eldre.

– Vi kan godt si at musikk er medisin. Det skjer en rekke fysiologiske ting med oss når vi hører musikk, sier lege Hanne S. Berg, som har tatt utdanningen enhetsterapi ved Myskja-senteret.

Utviklet terapien

– Hvem er Audun Myskja?

– Det er han som har utviklet metodene. Myskja er overlege og spesialist i allmennmedisin, og han har tatt en i doktorgrad der det kommer fram at sang hjelper pasienter med demens. Sammen med sin kone Reidun Myskja driver legen senter for livshjelp i Ski og i Totenvika.

Hver har sin musikk

Lege og guru Audun Myskja forteller i et intervju med NRK at han har bygget opp en systematisk metode hvor man kan kartlegge hva slags musikk som vil nå inn til den enkelte. Dermed kan pleiere uten musikkompetanse også bruke et verktøy enten det er ferdiginnspillt musikk, eller egne sanger.

Legges i journalen

Ved Halsen sykehjem foreskrives nå musikk som medisin hver dag til den enkelte pasient.

– Vi har ikke rukket over alle, men vi har har startetet systematisk kartleggingsarbeid av alle pasientene og deres musikk. Hva de liker og hva som kan brukes legges inn i journalen og innarbeides i den daglige, individuelle pleien, forteller avdelingsleder Monika Rønsåsbjørg.

Musikk gir ro og glede

– Hva skjer med beboerne?

– Vi opplever at beboerne blir gladere og roligere, blant annet under stell. At de sover bedre og har positive ringvirkninger av det. Vi erfarer også at musikk virker godt som avledning når noe går litt vrangt, sier Mona Fagerli, også avdelingsleder ved Halsen.

Halsen sykehjem er opptatt av å oppfylle det myndighetenes har målsatt om«morgendagens omsorg».

– Vi har satt oss et langsiktig mål å bli sertifisert som «livsgledehjem», forteller hun.