Betania Malvik får trolig ikke fornyet avtalen med Helse Midt-Norge og kan dermed bli nødt til å avvikle store deler av virksomheten. Hundre arbeidsplasser fordelt på 70 årsverk står på spill. Det bekymrer lokalpolitikerne i Malvik.

– Det er en trist situasjon, sier Eva Lundemo.

Møtte ledelsen

Høyres gruppeleder sier hun vil engasjere seg i saken og hadde tirsdag samtaler med administrerende direktør i eierstiftelsen, Tor Inge Skjøtskift, og Betania-direktør Ingfrid Eggen Skogrand.

– I utgangspunktet tok jeg initiativ til dette møte for å høre om det noe vi kan bistå med og vise min støtte. Jeg opplevde politisk ledelse som litt defensiv i sin tilnærming til saken, sier Lundemo.

Betania Malvik har fått signaler om at de ligger dårlig an i en offentlig anbudskonkurranse i regi av det regionale helseforetaket. Pris, tilgjengelighet, kvalitet og lokaliteter er avgjørende kriterier. Helse Midt-Norge har uttalt at den endelige avgjørelsen vil tas i løpet av juli.

Kan ha innflytelse

Lundemo mener Høyre lokalt kan ha innflytelse på saken.

– Det er til syvende sist staten som tar avgjørelsen. Det handler om politikk og helseministeren sitter øverst, sier hun.

Lundemo utelukker ikke at hun han vil forsøke å koble på partikolleger høyere opp i det politiske systemet.

– Jeg har drodlet litt sammen med ledelsen i Betania og har noen tanker om hva jeg skal gjøre. Det er kort vei mellom lokalpolitikere og ministre i Høyre. Jeg kommer til å trekke i de trådene jeg kan, sier Lundemo uten å ville utdype dette konkret.

Kompetanse

Høyre-politikeren sier hun er opptatt av at alle kriteriene i konkurransen vektlegges. I tillegg mener Lundemo at all kunnskapen bedriften har tilegnet seg gjennom 70 år bør telle i den totale vurderinga.

– Pris, kvalitet og kompetanse er en selvfølge. Tilgjengelighet også. Men i forlengelsen av kompetanse har vi erfaring. Der stiller Betania sterkt, sier hun.

På spørsmål om hun tror det er mulig å påvirke helseforetaket underveis i prosessen, svarer Lundemo følgende:

– Det må nesten Helse Midt-Norge svare på selv. Men jeg synes det er verdt å sette seg inn i saken. Betania har holdt på i 70 år og vi skal kjempe for å beholde dem i kommunen, sier Eva Lundemo.

Uenig i kritikk

Arbeiderpartiets helsepolitiker i Malvik, Liv Aksnes, er uenig i at politisk ledelse har hatt en defensiv tilnærming til Betania-saken.

– Vi er naturligvis interessert i at Betania skal bestå. Det vil vi også arbeide for, sier Aksnes og legger til at fylkespolitikere på rødgrønn side har engasjert seg i saken.

Deriblant SVs kommunestyrerepresentant i Malvik, Rakel S. Trondal

– Vi har diskutert litt oss imellom og undersøkt hva vi kan gjøre. Dersom vi kan påvirke saken, ønsker vi jo gjerne det. Men signalene vi har fått er at det er lite vi kan foreta oss om saken er midt inne i en anbudskonkurranse. Det er jo det negative med disse stadige anbudsrundene, noe SV heller ikke ønsker bruk av innenfor velferden. Denne saken viser hvor sårbare ideelle virksomheter blir i anbudskonkurranser, sier Trondal.