Meråker Sanitetsforenings Kurbad er tildelt oppdrag for Helse Midt-Norge og skal fortsatt yte tverrfaglig spesialisert rehabilitering fra 2018 til 2025. For Betania Malvik er skuffelsen stor over at de ikke er med på lista over de 11 tilbyderne som er utvalgt, og vil benytte klagemuligheten over tildelingen av nye oppdrag.

Glad for ny avtale

Med tildelingen som ble kjent før helga, vil Meråker Kurbad kunne tilby fortsatt jobb for de aller fleste av de vel 45 ansatte.

–Nå ble vi kjent med tildelingen på fredag, og det er ti dagers karenstid før avtalene vil være helt klare. Vi er selvsagt svært glade for å ha fått ny avtale etter en knallhard anbudskonkurranse. Den nye avtalen vil bety at vi beholder samme volum på tjenesteproduksjonen i regi av Helse Midt-Norge. Det er noen justeringer i forhold til de tjenestene vi tilbyr i dag. Enda mer spesialiserte tjenester skal ytes til tydelig definerte pasientgrupper, sier daglig leder ved Meråker kurbad, Steinar Volden.

Avgjørende oppdrag

–For oss er det helt avgjørende å få ny kontrakt på rehabiliteringstjenestene for Helse Midt-Norge. Med drøyt 45 ansatte er Kurbadet en stor og viktig arbeidsgiver i Meråker. Fortsatt drift kan åpne for vekst gjennom forskning og utviklingsprosjekter og flere oppdrag. Vi kan for eksempel selge rehabiliteringstjenester til de omliggende kommunene, sier Volden.

Noen endringer

–Den avtalen vi får fra 2018 omfatter tjenester innen rehabilitering med 30 heldøgnsplasser, en plass mindre en det vi i dag har avtale om. Med sju dagplasser dobler vi den delen av tilbudet. Noen endringer blir det i hvilke tilbud vi skal gi, og avtalen betyr at vi får noe lavere pris. Vi er forberedt på å omstille innenfor den nye inntektsrammen. Dette har vi vært forberedt på over tid, og håper at det skal kunne gjennomføres uten å måtte si opp flere ansatte sier Volden.

Samme arbeidsvilkår ?

–Som et privat ideelt aksjeselskap, eid av Norske Kvinners Sanitetsforening, har vi etablert lønns- og pensjonsvilkår som er sammenlignbare med det ansatte i offentlig sektor har. Våre eiere investerer alle overskudd i utvikling av bedriften og bygningsmassen. Nå ser vi at det kommer inn private kommersielle aktører som ikke nødvendigvis tilbyr tilsvarende vilkår til sine ansatte. Det gir dem selvsagt mulighet for å yte tjenestene til en lavere pris, samtidig som det gir eierne mulighet for å ta ut fortjeneste av selskapene. Dette er også et politisk valg og ansvar, mener Volden.

–Den avtalen blant andre Kurbadet får fra neste år gjelder i utgangspunktet til 2025, men helseforetaket tar forbehold om at avtalen kan sies opp eller justeres i løpet av perioden, sier Steinar Volden.

Direktør ved Betania Malvik, Ingfrid Eggen Skogrand, er skuffet over å ha mistet flere anbud med Helse Midt-Norge. Foto: Anders Fossum

Betania ikke på lista

På oversikten fra Helse Midt-Norge over hvem som har vunnet anbud og er tildelt oppdrag er det aktører som har levert helsetjenester tidligere, noen er nye og andre mister oppdragene de har hatt for helseforetaket.

–Vi ser av oversikten at Betania Malvik er blitt borte fra lista over dem som skal tilby rehabilitering for Helse Midt-Norge. Oppdragene er fordelt, men de endelige avtalene er ikke underskrevet. Betania Malvik vil benytte karenstiden og sende inn klage på at vi ikke har vært i forhandlinger med helseforetaket, sier direktør Ingfrid Eggen Skogrand i en kommentar etter at Betania tapte anbudskonkurransen om private rehabiliteringstjenester.

100 ansatte ved Betania

Betania Malvik er en ideelle institusjon eid av Lukas-stiftelsen. Virksomheten har i dag 100 ansatte fordelt på 70 årsverk. Den gjeldende avtalen med helseforetaket omfatter 22 heldøgnsplasser og 38 dagplasser. Det er vel 100 pasienter som benytter tilbudet om dagbehandling ved Betania.

De øvrige private aktørene som er tildelt oppdrag fra Helse Midt-Norge fra 2018 er Namdal rehabilitering IKS, Selli Rehabiliteringssenter AS, Myworkout AS, Coperiosenteret AS, Unicare Holdning AS, LHL-klinikken Røros, LHL-klinikken Trondheim, Muritunet AS, Kastvollen Rehabiliteringssenter AS og Oppfølgingssenteret Frisk.

Daglig leder Steinar Volden ved Meråker Kurbad er godt fornøyd med å ha fått tildelt nye oppdrag for Helse Midt-Norge. Arkivfoto: Ivar Værnesbranden Foto: Arkivfoto: Ivar Værnesbranden