– Dette har vært hobbyen min i 55 år. Det første modelltogsettet fikk jeg av min far da jeg var 7-8 år, og siden har det utviklet seg, sier stjørdalingen Arne Gunnar Heggeseth (63).

På «gutterommet» i kjelleren på Husbymyra sitter han timesvis med det han omtaler som «prekkelarbeid». Her kobler han av og finner roen.

Sovevogner og lokomotiv

63-åringen kom i kontakt med den nystartede modelljernbaneklubben i Hamar-området i slutten av forrige uke. Klubben fikk en idé om å lage et modelljernbaneanlegg til NRK-Sommertoget kommer til Moelv onsdag. Anlegget skal være på 3,5 x 5 meter. Og da må selvfølgelig modellen av sommertoget være med.

– Jeg er en av få i landet som har de riktige modellene av de to sovevognene og lokomotivet. Det er et par år siden jeg bygde dem, sier Arne Gunnar Heggeseth.

Delene skaffet han seg fra en bekjent i Bergen. De kom som en flatpakke.

Klippet ut

– Jeg måtte klippe ut og bøye til profilene og til slutt lodde alt sammen. Lakkeringen har jeg også gjort. Delene kommer i blanke messingen, sier Heggeseth, som anslår at han brukte 25-30 timer på ei vogn.

–  Med pinsett og godt lys går det bra, sier han og smiler.

Modelltoget som skal settes sammen på Moelv, består av et lokomotiv, aggregatvogn som lager strøm, en dobbel containervogn med fire containere, fem persontogvogner og to sovevogner.

– Jeg og kona kjører til Moelv tirsdag formiddag og skal møte modelljernbaneklubben onsdag morgen. Det blir utrolig spennende.

Har sitt eget modellanlegg

I kjelleren hjemme har han sitt eget anlegg. Arne Gunnar Heggeseth forteller at det er cirka 50 meter med enkeltspor. I tillegg har han sidespor og dobbeltspor.

– Det er Stjørdal og Hell jeg bygger. Akkurat nå lager jeg en modell av stasjonsbygningen i Stjørdal, forteller han.

Det er ikke bare modeller av tog. Det er også hus, landskap og personer, for å nevne noe. Personene maler han og setter på plass.

– Et tog uten passasjerer kan vi ikke ha noe av, sier Heggeseth.

Hele anlegget i kjelleren er elektrifisert og styres digitalt.

– Jeg er rett og slett veldig interessert i tog. Fotograferer også mye. Det er mektig å se på, og jeg synes det er utrolig at det går an å kjøre på en smal streng. Et godstog veier jo opp mot tusen tonn.

63-åringen er i sin egen verden når han holder på med modelltogene. Da legger han igjen mobiltelefonen på kjøkkenbordet, går ned i kjelleren, hører på musikk av Johnny Cash og går i gang med byggingen.

– Dette tar bort stresset. Jeg får bruke fantasien, være kreativ. Noen synes nok jeg er sær, men de aller fleste synes det er artig, sier Heggeseth.

– Kjempeflott

Prosjektleder for NRK Sommertoget, Thomas Hellum, roser initiativet til modelljernbaneanlegget på Moelv.

– Kjempeflott. Alt folk gjør og bidrar med er imponerende, understeker Hellum.

Han opplyser at NRK kommer til å snakke om anlegget på minutt for minutt-sendingen. Det er foreløpig uklart om det blir viet tid til det i det direktesendte Sommeråpent onsdag kveld.

– Jeg har modelljernbane selv, så dette ser jeg fram til, sier Hellum.