Bladet var tilskuer da ni arbeidssøkere prøvde å «selge» seg selv for å få jobben som skiftleder. En etter en sto kandidatene på scenen foran konkurrentene og kinosjef Gro Langnes. Noen var fåmælt og stotrende, mens andre lyste av selvtillit og broderte ut om sine kvalifikasjoner. En ny og litt uvanlig måte å plukke ut nye arbeidstakere.

Passet meg

Tirsdag var nytilsatte Børge Holm-Wennberg på jobb.

–Det første jeg tenkte på når jeg fikk vite at det var audition og ikke intervju, var at dette passer meg bedre enn bare et intervju. Jeg kan slå meg helt løs og være meg selv. Det er annerledes og det så jeg fram til, sier han. Han er vokst opp på Tangmoen, men bor for tiden i Trondheim.

–Har du søkt jobber før?

–Ja, problemet når man søker jobber i dag er at man ikke får noe svar. Verken positivt eller negativt. Får du ikke jobben er det bare er stillhet. Det er verre enn å få et nei. Jeg har vært på intervju tidligere, men da har jeg forberedt meg på en helt annen måte.

Snakket foran speilet

– Hvordan forberedte du deg nå da?

–Jeg snakket foran speilet. Jeg hadde laget et utkast og øvd helt til jeg kunne det utenatt. Så tenkte jeg at hvis det kommer spørsmål, så får jeg ta det på sparket. Folk takler å snakke foran folk veldig forskjellig. Jeg har aldri hatt det problem med det, og det tror jeg er en fordel i denne jobben.

–Det var ikke bare audition?

–Nei, i tillegg fikk vi en oppgave, hvor vi planla et arrangement rundt en premiere på en film, som vi presenterte foran alle. Senere ble noen av oss tatt inn til et vanlig intervju.

–Har du hørt om lignende jobbansettelser?

–Jeg har hørt om gruppeintervju, hvor de som søkte på jobben satt i ring og ble stilt spørsmål. Det blir fort upersonlig, for på audition må man vise frem hvem man er som person.

–Hvorfor fikk du jobben?

–Jeg er vel ikke den rette til å svare på det. Jeg hadde en god følelse etter audition, samtidig som jeg viste at det var mange om beinet. Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk jobben, sier Børge Holm-Wennberg.

Første gangen

Gro Langnes forteller at dette er første gangen de prøver ut denne måten å ansette nye medarbeidere.

–Det er første gang vi prøver ut dette. og vi ville se søkerne fra en annen side. Man får en annen opplevelse av dem foran en gruppe folk, enn over et bord med en kaffekopp. Audition er langt vanligere i andre land og vi vet også at andre firma har hatt lignende prosesser ved ansettelser. Mange av søkerne var veldig flinke og modige i sin frem føring.

–Hvorfor audition for denne stillingen?

–En ting er at dette er en effektiv måte å se mange kandidater i løpet av kort tid. En annen ting er at en viktig egenskap for en skiftleder er å stå foran folk i en full kinosal. De skal kunne snakke om filmene som kommer, være vert og tørre snakke med folk, sier kinosjefen.

Hun mener at det er viktig er det å se dem i en slik setting.

–De skal presentere kinoen og stå foran folk i en sal og snakke. De må også by på seg selv for de er blant folk hele tiden. De sitter ikke på et kontor og gjemmer seg bak en pc. Det er en viktig person for oss og derfor gjør vi dette grundig. Vi har premieutdelinger i salene i forbindelse med premierer og det er viktig å få sett dem i en slik setting, sier kinosjefen.

Langnes forteller at de i etterkant plukket ut søkere til ordinært intervju. Det var litt over femti søkere på stillingen.