Ekteparet Torbjørn Morset Størseth og Anne Grete Brevik er bosatt på «Fjurruplassen» på Skatval i et funkishus fra 2012.

Sammen med dem bor Anne Gretes to sønner Håvard (19) og Vegard (15) og to katter. Gjennom de store vindusflatene i stua kan de skue mot Frosta, Fosen-alpene og Trondheim. På finværsdager bor de i fjæresteinene nedenfor huset, eller slapper av på terrassen som er sørvestvendt og med plass til mange.

Vemodig

–Jeg hadde alle ansatte fra Selbu ungdomsskole på sommeravslutning her et år, og jeg slutter i Selbu etter 11 år med et visst vemod. Det var en veldig fin arbeidsplass, og en god læringsarena som har formet meg som leder.

I tillegg har Torbjørn bakgrunn som lærer på Frøya gjennom flere år.

–Alle sier at jeg må være glad at jeg slipper den lange reiseveien nå, men det var faktisk 50 minutter hver vei som jeg satte stor pris på. Her kunne jeg planlegge dagen og reflektere, og ikke minst lytte til lydbok. Det gikk på lettere krim, ungdomslitteratur, men også tyngre skjønnlitteratur. Det har vært dagens påfyll. Jeg kommer nok til å savne disse stundene i bilen, og tviler vel litt på om jeg kommer til å bruke like mye tid til å lese heretter.

Denne sommeren har Torbjørn og kona vært i London, og han er begeistret for England og kontrastene der.

–Jeg er vel litt anglofil, og liker mangfoldet i landet, både når det gjelder kultur, mennesker og natur. Kontrastene fra London som storby til saktegående landsbyliv er noe jeg trives godt med, sier han.

Glad i havet

–Her på «Fjurruplassen» er det alltid vær, og det fasinerer meg. Jeg har egentlig ikke hatt noe forhold til fjord og hav før jeg kom hit. Jeg vokste opp i Trondheim og på Kvislabakken, med mor fra Selbu og far fra Stjørdal, og var ikke vant til fjordutsikt fra barndommen.

Siden familien flyttet inn i det nye huset for fem år siden, har ny-rektoren blitt svært glad i havet.

–Det er behagelig å betrakte det alltid skiftende landskapet, og jeg har oppdaget kajakk-padling. Jeg og kona har gått på kajakk-kurs, og låner kajakker av Stjørdal kajakk-klubb. Vi skal prøve å få til en tur innover Åsenfjorden med telt i løpet av sommeren, sier rektoren som jevnlig sjekker badetemperaturene.

Noen ganger rapporterer han inn temperaturene til Reiseradioen også.

–Jeg debuterte med et bad på 13,9 grader i vannet tidligere i sommer, og på finværsdager bor i vi i fjæresteinene nedenfor huset. Vi har faktisk målt vannet til 19 grader her i år, sier han.

Gode relasjoner

Torbjørn er utdannet lektor i engelsk fra universitetet på Dragvoll, og han har videreutdanning i skoleledelse. Rektorutdanninga har han tatt i tillegg til jobben i Selbu, og han har en klar formening om hvordan en skoleleder skal være.

–Det er ikke mulig for en moderne leder å lede en skole uten en nært samarbeid med ansatte, elever og foresatte. Da blir gode relasjoner helt avgjørende. Dette er helt avgjørende mellom ansatte og elever også. Litt forenklet kan man si at god læring får man til når læreren kombinerer gode relasjoner til elevene, tydelig klasseledelse og god faglig tyngde. Jeg er ikke så opptatt av en regelstyrt hverdag. Det er langt viktigere å skape gode verdier de kan ta med seg videre i livet. Da kommer de noen ganger til å gjøre feil, og vi må gripe disse anledningene til å veilede de inn i gode mønstre, slik at vi bygger gode samfunnsborgere som mestrer livene sine, sier den engasjerte rektoren.

Læreryrket har forandret seg

Torbjørn vet at læreryrket har forandret seg mye siden han selv var ungdom.

–Den gang kom lærertittelen med en innebygd autoritet. Nå må man opparbeide seg den autoriteten i forståelse med ungdommene. Respekt er noe du får, ikke noe du har, hevder skolemannen.

Ungdomsgruppa har også forandret seg mye på få år.

–Ungdom i dag har en jevnt over bedre oppførsel enn før, de har større respekt og er mer reflektert enn tidligere. Samtidig lever de under et betydelig større press fra mange hold hele døgnet. Her har det forandret seg veldig. Der vi kunne koble ut og være fri fra venner og familie bare ved å gå på rommet, er det nå vanskelig å finne frisoner. Mobilen er med hele tida, og det forventes at ungdom er pålogga døgnet rundt, sier Morset Størseth.

Rektoren mener at det er svært viktig at skolen i dag tar innover seg den digitale hverdagen elevene lever i. Vi kan ikke lukke øynene og lengte til en annen tid.

Har trua på MOT

Morset Størseth har vært og er svært engasjert i MOT-programmet som brukes ved mange skoler. Han har erfaring med at budskapet i MOT når inn til ungdom, hvor de lærer å ta vare på hverandre og seg selv slik at det skaper trygge og varme oppvekstmiljø.

–Jeg har trua på at MOT er en god metode, og jeg var med og starte opp dette både på Frøya og i Selbu. Så får vi se om tida igjen blir moden for å Stokkan også skal bli en MOT-skole, sier Torbjørn Morset Størseth som gleder seg veldig til å bli kjent med elever og ansatte ved Stokkan ungdomsskole om noen få uker.