Da Mathilde og Oda kom til ferieskolen fikk de utdelt nye klær, navn og familiemedlemmer. De gikk så gjennom en "magisk port", og innenfor den var det ikke tillatt å snakke om livet i 2017.

– Det var litt vanskelig de første dagene, men så ble det lettere, forteller jentene.

Mathilda deltok på ferieskolen for fjerde gang i år, mens for Oda var dette første gang. Jentene forteller at de har lært mye om hvordan livet i 1906 var.

– Jeg har lært at vi ikke kan ha albuene på bordet når vi spiser, sier Oda.

– Og når vi spiste satt vi etter alder. Guttene fikk sitte ved veggen og hvile seg, mens damene måtte sitte ytterst og nærmest kjøkkenet i tilfelle noe måtte hentes. Guttene fikk også mat først, forteller Mathilda.

– Hva synes dere om det da?

– Det var litt urettferdig. Det burde være likt for alle, fordi jenter og gutter er like mye verdt, sier jentene.

Oda og Mathilda forteller at de brukte tresko 1906, og at de faktisk var gode å gå i. Foto: Helene Kristiansen

Skammekrok

På dagtid gikk barna til skole, hvor det var lite hjelpemidler og streng disiplin. Flere havnet i skammekroken i løpet av skoletiden, og det var strengt forbudt å le eller tøyse på skolen. Barna skulle ha respekt for læreren. Religion var det viktigste faget. De 10 bud måtte læres utenat, og de ba alltid bordbønn før måltid.

– Flere av guttene som var med ble satt i skammekroken på skolen, forteller jentene.

Etter skoletid måtte barna straks hjem for å hjelpe til på gården. Maten de fikk var også hjemmelaget og tidsriktig fra tidlig 1900-tall.

– Og når vi spiste mat var det strengt forbudt å snavle pålegg, vi kunne heller ikke ta to typer pålegg på den samme brødskiva, forteller jentene.

Flidde til grisene

Mathilda og Oda synes dyrestellet var noe av det artigste med ferieskolen.

– Det var veldig artig å fli til grisene. Det var et lite grisehus der, og når vi gjorde rent der inne kom de plutselig inn, og da ble det så trangt at grisene tråkket på oss, forteller Mathilda.

Mathilde og Oda fikk navnene Johanne og Mari på ferieskolen, og i 1906 fikk de rollen som tvillingssøstre. Foto: Helene Kristiansen