I Stjørdal har kun én vertsfamilie meldt seg som vertsfamilie for AFS i år. I Malvik og Meråker er det ingen.

– Vi har plassert 11 utvekslingselever i Trøndelag i år, men det burde være plass til flere, mener Solbjørg Musum, lokallagsleder i AFS Nord-Trøndelag.

Elevene som mangler vertsfamilie kommer fra hele verden; Latin-Amerika, USA, Belgia, Frankrike, Tyskland, Spania, Portugal, Tyrkia, Thailand, Indonesia og Japan. Elevene kommer til Oslo 18. august, hvor de skal delta på en velkomstleir før de reiser til vertsfamiliene sine 20. august.

– Før den tid skal det søkes skoleplass, kjøpes flybillett og mer. Det er mye som skal på plass. Derfor håper vi at folk er raske, ikke nøl med å ta kontakt, sier Musum.

Alle kan være vertsfamilie

Solbjørg Musum forteller at mange tror at de må være den typiske A4-familien med mor, far og to tenåringsbarn.

– Dette er feil. Nesten hvem som helst kan bli vertsfamilie. Enslige og pensjonister kan også være vertsfamilier. Det er heller ikke et krav at familien bor sentralt. Vi har hatt alle typer familier, det eneste som kreves er hjerterom og husrom. Det viktigste er at utvekslingselevene får et sted å bo og at de får bli et familiemedlem – en sønn, datter, bror og søster. De skal ikke være en hybelboer eller en gjest. De skal få vanlige plikter, spise den samme maten og delta i familielivet slik som eventuelt de andre ungene gjør, sier Musum.

De familiene som ikke ønsker å binde seg for ti måneder kan også være velkomstfamilie og ta i mot en utvekslingselev for to måneder.

–Erfaringsvis er det mange av de som melder seg som velkomstfamilie som ønsker å fortsette som vertsfamilie etter de to første månedene er over, sier Musum.

Spennende med kultur

Familien Walker Klæth fra Stjørdal består av mor og far Marte og Brett, og barna Hennie (6), Louise (10), Glenn (19) og Mads (21). I august tar de i mot ei jente fra Argentina. Hun skal begynne på 2. året studiespesialiserende ved Ole Vig VGS.

– Jeg har selv vært utvekslingselev med AFS, og jeg synes det er viktig å opprettholde ordningen. Det er spennende å åpne dørene for en elev med annen kultur. Det blir fint å kunne vise de minste barna våre at man kan åpne dørene og lære om andre kulturer, sier Marte.

Familien har alltid tenkt at de ville være vertsfamilie en gang, og da familien i juni så at AFS manglet vertsfamilier slengte de seg spontant på.

– Nå håper vi veldig gjerne at det er flere familier på Stjørdal som kan være vertsfamilier. Dersom noen er interessert eller spørsmål kan de bare ta kontakt med oss eller AFS, sier Marte.

Norge er eksotisk

– Det er viktig at folk ikke tenker at de ikke er bra nok. Det er ingen fasit på hva som er en bra vertsfamilie. Alle aldre og familiesituasjoner er bra nok. Vi som bor på Stjørdal har mye å tilby i form av årstider, natur og kultur. Det vi ser på som hverdagslig, er eksotisk for veldig mange, mener Marte.