– Det har ikke vært noen sterk tradisjon for å feire Olsok her i dalføret på noen år, men jeg syns det er fint å ta opp denne tradisjonen igjen, sier sogneprest i Meråker Arne Magnus Smørvik som skal holde preken og forrette på utendørsgudstjenesten denne dagen. Spellmann Arne Juliussen skal sørge for akkompagnement til salmesangen på trekkspill.

Tapte så det sang

– En kan jo si mye om Olav Haraldsson og hans metoder da han kristna Norge. Han fòr hardt fram, og vi kjenner alle fra historien at han tapte så det sang i slaget på Stiklestad. De voldelige metodene førte ikke fram. Da våpnene tidde, og tapet og nederlaget var et faktum, vokste noe annet fram, sier sognepresten som fasineres av Olav den Hellige og historien rundt hans person.

Nye spennende oppdagelser

Arne Magnus Smørvik forteller at Riksantikvaren er i fyr og flamme over funnet av Klemenskirken ved Folkebiblioteket i Trondheim. Han sier at dette er den største oppdagelsen i Norge etter krigen.

– Dette funnet er unikt både i norsk og internasjonal sammenheng. Her kan vi få bekreftet Snorres kongesaga og starten på helgendyrkelsen av Olav den hellige. I tillegg får vi ny og viktig kunnskap om Trondheims tidlige historie, sier riksantikvar Jørn Holme i en uttalelse på Riksantikvarens hjemmeside.

– På Klemenskirkens alter ble skrinet til Olav plassert og oppbevart de første tiårene etter hans død. Før Olav døde ga han også en kirkeklokke til denne kirken, med inskripsjonen «GLAD», noe som sier noe om Olavs tanker om kristendommen som lys, mild og god. Den kontrastfylte personen er ikke uproblematisk å forholde seg til, men samtidig er han en viktig skikkelse i norsk historie, sier Smørvik som skal formidle noe av historien, og forsøke å sette det i perspektiv på gudstjenesten på Hegra festning onsdag ettermiddag.