Det nærmet seg studieslutt i Oslo. Stokke var inne i siste halvår ved byggingeniørstudiet, og fikk ved juletider ideen om å gå heim fra hovedstaden.

- Jeg liker å få lange turer og hadde lyst til å gå en lengre tur med et definert mål. Jeg kjøpte meg GPS og pakket sekken dagen før jeg gikk fra Sognsvann i Oslo, sier eventyreren fra Bjørgmyran.

Bachelor

Han forteller om storebrødrene Thomas og Vegard som tidligere har tatt han med på turer i fjellet. Han var turvant, men han hadde ikke trent noe spesielt før han snørte på marsjstøvlene og tok sekken på ryggen fire dager før han skulle forsvare sin bacheloroppgave foran sensorene i Oslo.

- Jeg gikk til Lygna i Gran kommune før jeg tok buss og tog tilbake til Oslo for å forsvare bacheloren min. Etterpå pakket jeg bachelorpapirene i sekken og reiste tilbake til Lygna og gikk videre. Jeg gikk ut i cirka to mil om dagen, og målet var å gå mest mulig beint fram til Hell.

Ble forgiftet

Han hadde pakket for tung sekk, og da han var tilbake i Oslo i forbindelse med bacheloren, tok han ut mange kilo unødvendig utstyr fra ryggsekken.

- Jeg tok ut øksa, kniv og en del klær. Jeg gikk ut med 25 kilo i sekken, det var for tungt til turen.

Han merket fort andre utfordringer også. Kveldene kunne bli litt ensomme i teltet. Da han kom nord-øst for Moelv stoppet det helt opp. Han hadde blitt forgiftet av dårlig drikkevann og ble liggende syk i teltet i to dager.

- Jeg klarte meg mest mulig uten telefon på turen. Jeg brukte den kun til å oppdatere familien. En sånn tur er rekreasjon og jeg har fått tenkt mye.

- I tillegg fikk jeg utslett. Elveblest. Jeg holt kontakten med de hjemme, men jeg fortalte ikke noe om at jeg var syk før etterpå. Kanskje snakket jeg med mamma hver femte dag, tror jeg.

Etter sykdomsavbruddet fikk han opp farten og la seg på en gjennomsnittshastighet på 27 kilometer om dagen.

Rovdyr

- Jeg sparte nok mange kilometer på å gå mest mulig rett strekning mot Hell. Det ble både på asfalt, grusvei og mye i terreng. Det er veldig mye skog i Østerdalen, konkluderer han.

Andre utfordringer og opplevelser tok han på strak arm.

- I området mellom Koppang og Tynset fikk jeg vite av beboerne at det var observert bjørn i området. Jeg kom også i kontakt med ulvejegere i Østerdalen. En stund ble jeg nok mistenkt for å være ulveaktivist. Det ble drept sau 1,5 kilometer unna teltet mitt. En natt våknet jeg av at noe drev og bråkte med teltduken. Det viste seg å være en sau som satt fast i bardun. Jeg opplevde også å nesten tråkke på en hoggorm nord for Koppang.

Godt kjent

Det er ikke bare deler av landet Stokke fikk nærkontakt med på turen. I ettertid ser han at gåturen ble en fin mulighet til å bli kjent med deg selv og tenke over ting.

- Jeg anbefaler alle å gå på slike lengre turer alene. Det var godt å ikke bruke telefonen til mere enn å oppdatere familien. Jeg har tømt hodet og har tenkt mye. I tillegg har jeg sett mye av Norge. Det er mye fin natur. Jeg var heldig med været også. Det var aldri to dager med regn i strekk, slik at jeg fikk tørket klær.

Da han passerte Tynset siktet han seg inn på Dalsbygda og over fjellet mot Hessdalen. Videre gikk han opp på Bringen i Selbu.

- Siste natta lå jeg på Tømra i Selbu. Derfra gikk jeg FV. 705 nedover til Bjørgmyran. Der ventet pappa med pizza og øl.

Ved første mulighet reiste han så til Kreta. Her fikk han tilbake noen av de åtte kiloene han tok av på turen. I august starter han i fast jobb hos Multiconsult.

- Jeg gleder meg til det. Men først skal jeg og brødrene mine til Finnmark på fisketur. Jeg skal vise dem hvem som tar den største fisken.

23-åringen forteller om mange fine naturopplevelser, men også utfordringer. Foto: Privat Foto: Foto: Privat