At birøkterlaget i dag har 24 lærlinger som er med på røving og slynging av honning kunne ikke mange forutse for et par år siden. I 2015 ble Malvik birøkterlag besluttet nedlagt med vedtak på to generalforsamlinger. De 16 gjenværende medlemmene hadde en gjennomsnittalder på 75 år, og de hadde alle hatt tillitsverv i en årrekke.

– De orket ikke mer til slutt, birøkterlaget fikk ikke rekruttert nye medlemmer. Da meldte jeg meg som leder og arrangerte kurs som ble satt i et ordentlig system. Nå har vi et toårig treningstilbud. Målet med kursene er at de vi rekrutterer skal komme i gang med egne bisamfunn, forteller Per Frost.

Vegard Elisassen fra Byåsen gjør her en ramme klar for å slynges. Biene tetter igjen åpningen inn til honningen med voks, og denne voksen må bort før honningen kan slynges ut. Foto: Helene Kristiansen

Kurset består av en introduksjonsdag, to teoretiske kursdager og to års praktisk trening i en felles bilagsgård i Revdalen i Malvik. Med disse kursene har Malvik birøkterlag og Per Frost fått vervet 22 nye medlemmer.

– Deltakerne kommer ikke bare fra Malvik, det kommer også folk fra Trondheim, Steinkjer, Fosen og Melhus, forteller Per Frost.

Mye å lære

På lagsbigården i Hommelvik har de i dag åtte bisamfunn.

– Det er en del ting du bare må kunne, du kan ikke lese deg til alt med birøkten. De åtte første kursdeltakerne er stort sett i gang med egne bisamfunn. Så når vi slynger i dag, slynger vi også honningen fra fire andre bisamfunn i tillegg til honningen fra lagsbigården, forteller Frost.

Et bisamfunn kan ha helt opp til 70.000 bier, og biene flyr inntil 3 kilometer fra kuben. På lagsbigården i Revdalen driver de også med formering for å få frem nye bisamfunn som medlemmene får forkjøpsrett på.

Når blomstringen er ferdig en plass, flyttes bisamfunnene til andre steder for å utvide sesongen.

– Om en ukes tid skal vi kjøre bisamfunnene på røslingtrekk på Frøya. Da venter vi til alle biene har kommet inn for kvelden, skalker lukene, og kjører dem til Frøya om natten, forteller Frost.

Røving

Honningen som slynges denne gangen har biene hentet fra de mange bringebærbuskene i Revdalen. Det gjør at honninhen blir lys, veldig søt og hard.

Paul Gjervan og Anne Birgitte Belboe var med og røvet bisamfunnene forrige uke. Foto: Helene Kristiansen

– Selve røvingen er en forferdelig operasjon. Vi tar jo fra dem all maten, og så setter vi ned en sukkerblanding i stedet. Fordi når bringebærene er ferdig med å blomstre blir det for lite mat i området, så da må de få tilleggsfor, forteller Frost.

Sikrer pollinering

Anne Birgitte Belboe fra Vikhammer er en av flere på kurset som har startet egne bisamfunn. Nå har hun to bisamfunn i hagen, men håper til slutt å kunne ha fem.

– Jeg håper naboene mine får masse frukt og blomster på trærne sine år. Hver blomst kan bli til et bær eller en frukt, men de må pollineres først, og det gjør biene, forteller Belboe.

14 egne bisamfunn

Leder av lagsbigården i Revdalen er Paul Gjervan fra Saksvik. Hans oppgave er å passe på stellet av bisamfunnene, og å prøve å lage avleggere som skal bli til nye bisamfunn. Selv har han i tillegg 14 bisamfunn rundt omkring i Malvik.

Trude Skogø fra Byåsen viser frem en helt ny ramme med ståltråder og en tynn voksplate. Her kan man se at biene såvidt har begynt å bygge opp sekskant-celler. Foto: Helene Kristiansen