Det er Stjørdal-Meråker Trafikkskole AS som har søkt om å få legge til rette for hybler på industriområdet i Stjørdal. De fleste elevene ved skolen kommer langveisfra og har behov for overnattingssted mens de følger kurs, mener skolen.

- Her i Sutterøygata er det store kontorarealer som vi så en mulighet i, bygge om til internat for våre elever, sa innehaver John Magnar Høiseth i en kommentar til saken tidligere.

Skolen synes selv de driver tungvint i dag med base i Pottermakergata 1 på Sutterøy. Der har de kontor og klasserom. Garasje for praktisk undervisning foregår i Meråker, mens overnattingsmulighet for elevene er i Meråker eller på Stav hotell.

Driver tungvint i dag

Stjørdal-Meråker Trafikkskole, som sliter med dårlige lokaler til sin drift på storbil, planlegger flytting av sin aktivitet. De vil ta i bruk lokaler de har kjøpt i Sutterøygata 9 og 11. Lokalene står tomme i dag, og blir karakterisert som "umulig" å få leid ut. For å optimale for driften ønsker skolen å rive gjerder mellom eiendommene slik at hele utearealet kan brukes. Videre ønsker de å benytte bygget på Sutterøygata 9 som garasje og lager. De ønsker å tilpasse bygget i Sutterøygata 11 til kontor og klasseromsundervisning, og lagerdelen vil også bli benyttet til undervisning. Skolen trenger minst tre klasserom, oppgir de.

Det søkes om dispensasjon for å benytte deler av bygning på Sutterøygata 9 og et eventuelt tilbygg til overnattingslokaler for studenter. Det skal være snakk om å overnatte der i korte tidsrom, maksimalt tre uker, ifølge saksutredningen.

Årlig deltar rundt 1000 elever på trafikkskolens ulike storbilkurs, ca. 95 prosent av dem kommer angivelig fra andre deler av landet.

Imot hybler

Plankommiteen Stjørdal godkjente i vår med seks mot tre stemmer søknaden fra Stjørdal-Meråkjer Trafikkskole.

- Vi sa fra i høringsrunden og varslet klage allerede da, sier Anne Sundet Tangen, assisterende miljøverndirektør hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

- Kommunen har prøvd med å sette noen vilkår, men vi er imot på prinsippielt grunnlag. Vi mener det er press på arealene i Stjørdal. Sutterøy er satt av til industriformål, ikke boligformål og hybler til en trafikkskole er per definisjon boligformål. Det er avfallsanlegg og mottak for farlig avfall i området, og spesielt ett av anleggene har vi mottatt klager på. Også av den grunn mener vi området ikke egner seg til formålet, fortsetter Sundet Tangen.

Har satt vilkår

Vilkårene Stjørdal kommune har forsøkt å sette, er at det kun skal være overnatting for trafikkskolens elever. At dispensasjonen opphører automatisk når trafikkskolen flytter eller opphører. Og at det være tilgjengelighet for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Stjørdal kommune må nå gjennomgå sitt vedtak på nytt og vurdere om de vil trekke dispensasjonen. Hvis kommunen ikke gjør det,blir saken avgjort av fylkesmannen i Nordland, som settefylkesmann.

John Magnar Høiseth jublet da plankomiteen sa ja, men fylkesmannen har satt seg på bakbena. Foto: Ivar Værnesbranden