– Dette har vi planlagt ganske lenge. Vi har faktisk snakket om det i tre år. Vi har begge storebrødre som har bodd på hybel i Meråker, og de har nok inspirert oss til å flytte på hybel, sier Mats Maalø.

– Dessuten blir det litt artig å prøve noe nytt, medgir Knut Dahlen Aspenes.

Uten mamma

Aller mest gleder de seg. Forventningen og gleden over å prøve noe nytt, preger dem. Samtidig er de fullt klar over at hybellivet byr på utfordringer når de ikke lenger har mamma i nærheten til å lage mat, vaske klær og holde det rent og ryddig rundt dem.

– Joda, vi må gjøre alt selv, og det er vi kanskje ikke vant til. Men egentlig er dette mest positivt. Vi blir mer selvstendige, og vi lærer oss noe som vi uansett måtte ha lært oss til, sier Knut Dahlen Aspenes.

Mange på hybel

De to 16-åringene fra Skatval og Stjørdal er ikke alene om å bo på hybel i Meråker. Av de 203 elevene som begynner på Meråker vgs. i år, skal mellom 170 og 180 bo på hybel.

Rektor Bjørg Sissel Kvannli ser positivt på at en så stor andel av skolens elever er hybelboere.

– For det første ligger det en læringseffekt i det å bo på hybel. Elevene lærer å bli selvstendige og ta ansvar. For det andre er de med på å skape miljøet i bygda. De mange hybelboerne fører med seg økt aktivitet. Det er en positiv sekundæreffekt, sier rektor.

Mye utstyr

Mats Maalø og Knut Dahlen Apenes er begge ivrige skiskyttere. Det er årsaken til at de har valgt å gå videregående skole nettopp i Meråker.

Skiskytingen er også en viktig grunn til at de velger hybellivet i stedet for å bo hjemme og satse på å pendle opp og ned hver dag, slik enkelte andre gjør.

– Når vi går på skiskyting, må vi ha med oss ganske mye utstyr, blant annet børse og ski. Det hadde blitt tungvint å drasse på det hver dag, sier de to.

«Artig!»

Som idrettsutøvere er de konkurrenter, der målet er å slå kompisen – og helst også alle de andre som stiller på startstrreken. Men ellers er de gode kamerater.

Sist mandag flyttet de to oppover til Meråker, der de skal dele hybel med to kamerater fra Stjørdal. Og på onsdag møter de opp til sin første skoledag og til et skoleår som de har forventninger til.

– Her regner vi med å lære mye. Og vi håper å bli bedre som idrettsutøvere. Dette blir artig!