Dette viser tall fra Eiendomsmegler 1 og det gir et helt annet bilde av eiendomsmarkedet enn det som skjer i boligmarkedet i Oslo-området som har falt over 6 prosent i år.

–Ofte fremstilles eiendomsmarkedet som utrolig bra eller utrolig dårlig. Ingenting av det stemmer helt, sier Morten Løvseth, avdelingsleder i Eiendomsmegler 1. Firmaet har halvparten av omsetningen av boliger i området.

Løvset mener at vi har et velfungerende marked lokalt som ikke kan sammenlignes med markedet i Oslo.

–Det vi ser i Oslo er at markedet har roet seg etter en vekst på 20 prosent i fjor. Alle skjønner at en slik vekst ikke er bærekraftig og vi har fått en ønsket korreksjon. Det ble gjort begrensning i låneopptak for kjøpere og det har stagget investorene. For den vanlige mannen i gata, som tidligere kjøpte en sekundærbolig, er det ikke like enkelt lenger. Nå gis det ikke større lån enn fem ganger årsinntekten, og da forsvinner mange kjøpere ut av markedet, sier Løvseth.

Et knepp bedre

Han mener at her har markedet vært et knepp bedre enn i fjor.

–Det har vært normalt og velfungerende. Et knepp bedre enn fjoråret. Vi fikk som ventet en brems inn mot sommeren, men det kom litt tidligere enn før. Det er to hovedårsaker til dette. For det første er det mange hus på markedet, som gjør at kjøperne har flere eiendommer å velge blant. Det andre er oppslagene i media. Kjøperne har sett hva som har skjedde i Oslo-markedet og blir mer tilbakelent.

–Prisnivået?

–Det er ganske stabilt. For Stjørdal og Malvik, har prisutviklingen per kvadratmeter i perioden januar-juli vært knapt 1,2 prosent totalt sett. For eneboliger har prisveksten vært på 12,4 prosent. Rekkehus og leiligheter har hatt en prisnedgang på rundt 5 prosent, mens tomannsboliger har gått ned 11,6 prosent, sier Løvseth som har startet opp for fullt denne uka etter sommerferien.

– Sommeren er alltid rolig, men de neste to-tre ukenelegger vi ut 50 boliger. Men vi har hatt bra respons i uka som gikk og har solgt boliger som ikke ble solgt i juni. Når det dukker opp nye boliger igjen, så blir det et bra trykk i markedet, sier Løvseth.

Løft i Malvik

Løvseth forteller at kjøpere fra Trondheim har kommet for fullt til Malvik.

– I år har vi spesielt nådd et nytt nivå for eneboliger i Malvik. Det har vært utrolig mange boliger fra fem millioner og oppover. Og noen har oppnådd høy pris. Det har dukket opp kjøpegrupper som vi ikke hadde tidligere i Malvik. Det er kjøpere fra Trondheim som er vant til et høyere prisnivå, sier Løvseth.

–Hva forskjellen mellom Stjørdal og Malvik?

–Den store forskjellen er at i Malvik selger vi sju av ti eneboliger til trondheimsfamilier. Det gjør vi ikke på Stjørdal, for her er det stort sett stjørdalinger som flytter rundt. Det er langt ifra samme tilførselen av kjøpere fra Trondheim. Malvik og Stjørdal er forholdsvis lik ellers, men prisnivået på eneboliger i Ytre Malvik har blitt høyere enn i Stjørdal, sier eiendomsmegler Morten Løvseth i Eiendomsmegler 1.

richard.bakken@bladet.no

913 82 005