Torsdag var det full aktivitet ved Råvatnet. En egen båt sprøytet rotenon i våtområdene langs bredden av vatnet, mens dugnadsfolk padlet rundt og plukket opp gjedder som var slått ut av plantegiften rotenon.

Gjedda ble ulovlig satt ut i området rundt 1990 og nå skal den fjernes. Det ble gjort et forsøk i 1994, men da ble kun Bjørgtjønna behandlet. Behandlingen ble mislykket på grunn av at det var gjedde i Råvatnet som ligger ovenfor i vassdraget. Nå fikk alle vannpytter en dose rotenon for å være sikker på at Skjelstadmark igjen skal bli gjeddefritt.

Miljøkriminalitet

– Gjedde er en uønsket art og har store konsekvenser for den naturlige sammensetningen av arter i dette vassdraget. Den sprer seg videre hvis man ikke gjør tiltak. Den har vært her i lengre periode og i år har vi fått penger til å fjerne gjedda fra vassdraget. Det koster cirka 500.000 kroner å gjennomføre aksjonen og samfunnet er villig til å bekoste det. Men da restaurerer vi natur som noen har ødelagt. Dette er en alvorlig utvikling vi ser at vi oppdager nye vann med uønskede fiskearter. Vi har hatt henstilling til politiet om å prioritere og øke innsatsen rundt miljøkriminalitet, sa Bjørnar Wiseth, miljøverndirektør i Nord-Trøndelag.

Et båtlag sprøyter rotenon i strandsonen i Råvatnet.

Gjeddefri kommune

Fiskeforvalter Anton Rikstad har kjempet mot fremmede fiskearter i hele fylket.

–Gjedde er en fremmed fiskeart i Stjørdal og det er ikke ønskelig at gjedda sprer seg nedover i vassdraget. Gjedde er også utsatt i tjern i Lånkeområdet og disse planlegges behandlet til neste år. Målet er at Stjørdal skal bli gjeddefritt.

–Blir det satt ut fisk Råvatnet?

–Ørret er opprinnelig fiskeart i det aktuelle området. Ørret av stedegen stamme vil bli gjenutsatt til neste år, sier Rikstad.

Stjørdalingen Roar Sandodden fra Veterinærinstituttet har gjennomført aksjonen.

–Vi er et mannskap på tolv personer som behandler fordelt på to båtlag, to bekkelag og et desinfiseringslag. Vi startet med å dosere nedenfor demningen i Stortyldvatnet, samtidig som vi mettet det stillestående lonet nedenfor Stortyldvatnet. Parallelt ble det startet i Bjørgtjønna og Råvatnet med tilførselsbekker. Dette vannet renner ned til lakseførende strekning og derfor avgifter vi vannet slik at det ikke skal skade laksen, sa Sandodden.

Magne Hammer fra fjellstyret og Tove Skaget fra Stjørdal Jeger- og Fiskerforening deltok som frivillige på aksjonen.

Plukket død fisk

Det finnes en liten bestand av elvemusling i Tylda.

–Konsentrasjonen av rotenon vil ikke bli høyere enn at elvemusling overlever. Annet dyreliv i vatn som ånder med gjeller (krepsdyr, insektlarver) vil bli berørt, men vil erfaringsvis ta seg raskt opp igjen. For å unngå virking på den lakseførende strekning av Forra vil rotenon bli nøytralisert før den når Forra. Rotenon er ufarlig for mennesker i de konsentrasjoner som nyttes, men det likevel ikke ønskelig at det bades i området under aksjonen. Mest mulig død fisk vil bli plukket opp og tatt hånd om. Omkring 20 personer deltar i aksjonen, sa Roar Sandodden og viser frem ei bøtte med tjuetalls døde gjedder.

Miljødirektoratet har gitt utslippstillatelse for inntil 600 liter rotenon. Fylkesmannen i NT er tiltakshaver. Planleggingen har skjedd i nært samarbeide med lokale aktører, Stjørdal Fjellstyre, Stjørdal kommune og Stjørdalsvassdragets elveeierlag som alle bidrar til finansieringen av prosjektet.