Det er arkitekt Geir Morten Holltrø i S.A.K. AS som sier dette til lokalavisa Bladet.

Kjøpmannsgata 3 var avishus for Stjørdalens Blad, og blant annet lokaler for Stjørdal bokhandel fra 1960-årene. Nå forberedes ny utnyttelse av tomta.

Sentrumsplan

Det er dagens eiere av Kjøpmannsgata 3, Svein Nordby og Arne Viken, som har engasjert arkitektfirmaet S.A.K. for å lage en mulighetsstudie for framtidig utnyttelse av tomtearealet.

– Dette gjør eierne som et innspill til Stjørdal kommune som arbeider med ny sentrumsplan. Det er ingen direkte planer for ny bygging på tomta, men for eierne er det viktig under kommunens arbeide med ny sentrumsplan, å vise ønsket framtidig utnyttelse av Kjøpmannsgata 3, sier Holltrø.

Seks etasjer

Bladhjørnet har i dag to etasjer over bakken, samt kjelleretasje.

– Det tegnes nå et bygg i seks etasjer, og full utnyttelse av tomta. Over bakken skisseres det arealer for næring i de to første etasjene, 360 m² bebygd flate i hver av de to etasjene, bolig i de fire øverste, og det vil bli parkeringskjeller, sier arkitekten.

Her tegnes det nå et bygg med et fotavtrykk om lag like stort som tomtearealet. Siden etasjene fra og med 3. etasje er noe tilbaketrukket mot sør er arealet i hver av disse etasjene mindre, enn i de to første.

– I utbyggingsprosjekt som dette er det krav også om uteareal. Siden skissen viser stor utnyttelse av tomta, planlegges øverste etasje med betydelig uteareal, terrasse eller uteoppholdsplasser. Her har vi lagt inn bare en leilighet, resten uteareal, sier Holltrø.

det betyr at nybygget vil ha 10 leiligheter, tre leiligheter i hver av etasjene tre, fire og fem, og den ene leiligheten på toppen, sier Holltrø.

– Nedkjøringsrampe til P-kjeller?

– Vi planlegger parkering under bakken. I et kompakt sentrum er det viktig med god arealutnyttelse, og da må vi naboer se sammen i spørsmålet om parkering, også avklare dette med nedkjøringsrampe, sier arkitekten.

Byggets grunnflate i 1. som i 2. etasje er 360 kvadratmeter, mot sør blir det tilbaketrukkede etasjer oppover, og her blir hver etasje på 290 kvadratmeter.

Tilpasning

Bygget i Kjøpmannsgata 1 kan komme under en betegnelse som bevaringsverdig i reguleringsplanen. Vårt forslag til nybygg i mulighetsstudien forholder seg til dette bevaringsverdige bygget, ved at vi lager to volum. Volum 1 vil i material- og fargevalg og høyder være likt som bygget i Kjøpmannsgata 1, mens volum 2 er tilbaketrukket, høyere og annet materialvalg. Det er volum 2 som inneholder boliger.

Raskt som mulig

Svein Nordby, en av de to eierne sier det er med stor interesse og lyst de nå går i gang med et arbeid for å videreutvikle eiendommen Kjøpmannsgata 3.

– Det er et stort potensial i denne eiendommen, og det er dette vi ønsker å utnytte. Det drives i dag forretning i de to etasjene i dagens bygg. Her kan det kanskje være aktuelt med en endring, slik at vi kan slippe til ny, kanskje helst butikkvirksomhet i første etasje, sier Nordby.

Han understreker at på dagens stadium er disponeringa av de to næringsetasjene i bygget helt åpen.

– For oss nå er det viktig å signalisere for kommunen hva vi framover ønsker å utvikle eiendommen til. Det gjør vi nå.

–Hva med byggestart?

– Vi kan ønske oss en start relativt fort. Først dette innspillet til kommunens planarbeide for sentrum. Så må vi ut fra denne planen lage vår byggesøknad. Som sagt, vi har ønsker om å realisere et nytt bygg på denne tomta så raskt som mulig, sier Svein Nordby.

martin@bladet.no

411 07 891