Da tar kunsthistoriker og bidragsyter i den nye boka om Værnes kirke, Ingunn Øren Kvande, publikum med på en vandring i og rundt kirka.

På det gamle kirkestedet møter vi gravminner og bygninger som har vært ramme for viktige hendelser i menneskers liv fra vikingtiden frem til i dag.

– Vi starter utenfor kirkebygget med å se på bakgrunnen for valg av kirkested, og på mulige tolkninger av løveportalene, forteller Øren Kvande.

Inne i kirka vil hun presentere nye tanker omkring bygnings-historien og gi en kort oversikt over restaureringer opp mot vår tid. Med utgangspunkt i middelalderens messe Kvande fortelle om endringene som kom med reformasjonen: Prekestolen, altertavla og den nye organiseringen av sitteplasser i kirka med Værnesstolen som prakteksemplar.

Byggingen av Værnes kirke ble påbegynt rundt år 1100. Kirka er en unik kulturskatt med takstolene som det mest spesielle klenodium. Det vel 800 år gamle taket har et spenn på hele 11 meter og er enestående blant bevarte tak fra middelalderen.

Taket er benyttet som inspirasjon til rekonstruksjoner av tak i flere monumentalbygg som taket i Nidarosdomens tverrskip og i Håkonshallen i Bergen. De utskårne, groteske hodene i enden av hver takstol er sjeldne. «Værnesstolen» fra 1685, altertavlen fra 1639, freskomaleriene og runeinnskriftene er alle interessante deler av kirkens lange historie. Omvisningen tar ca 1 time og er en del av Byfest Stjørdal.