Malvikingen Are Lagesen lå og sov da ukjente gjerningspersoner brøt opp ytterdøra og stjal sykler til en verdi av 70.000 kroner.

– Helt surrealistisk, sier 49-åringen.

Hørte tyvene

Drøye to døgn etter innbruddet møter Lagesen lokalavisa utenfor leiligheten i Vikhovlia. Han er opprørt og preget etter hendelsen natt til lørdag. Ved 01.30-tiden brøt tyver opp glassdøra inn til boligblokka og stjal malvikingens to sykler. Tohjulingene sto lagret i gangen ved døra inn til leiligheten.

– Dattera mi bor hjemme hos meg for tida. Hun hadde akkurat kommet hjem fra et selskap og befant seg i stua da hun plutselig hørte et rabalder ute i gangen, forteller Lagesen.

Dattera gikk deretter og åpnet døra, men kunne ikke se noen.

–Hun konkluderte med at støyen kom fra leiligheten over og slo seg til ro med det, forteller Lagesen.

Proft

Selv lå han og sov da tyvene slo til. Først lørdag formiddag ble tyveriet oppdaget.

– På en finurlig måte har de fått åpnet ytterdøra, sier Lagesen og viser fram to beskjedne brytemerker.

– Det hele virker veldig profesjonelt, legger han til.

Stor affeksjonsverdi

Are Lagesen har i mange år vært aktiv i Malvik IL og er en ivrig syklist. De stjålne syklene har en begge en høy verdi.

– Landeveissykkelen koster rundt 35.000 kroner ny, mens terrengsykkelen er enda dyrere. Den har jeg bygget selv og har stor affeksjonsverdi. Det finnes kun en av den i hele verden, sier Lagesen.

De to siste nettene har han sovet dårlig og innrømmer å være berørt av det som har skjedd.

– Jeg liker ikke situasjonen. Vi må sjekke ut låsesystemet her nede. Det kan ikke være så enkelt å ta seg inn hoveddøra til blokka, sier Lagesen.

Målrettet

Lørdag formiddag kjørte han inn til Trondheim for å politianmelde forholdet. Lensmann i Malvik og Stjørdal, Marit Helene Stigen, bekrefter at politiet har mottatt anmeldelsen. Stigen sier saken vil bli etterforsket og at det vil bli gjennomført en åstedsundersøkelse. Ingen er så langt mistenkt for tyveriet. Lagesen sier han ikke aner hvem som står bak.

– Men gjerningspersonene har vært målrettet. De må ha visst at syklene oppbevares i gangen. Ingen andre gjenstander er forsvunnet. Det sto flere andre ting der, men det er ikke rørt. De må ha rekognosert i området og sett syklene gjennom glassdøra eller fulgt etter meg når jeg har vært ute og syklet. Jeg vet den metoden er brukt av sykkeltyver på østlandet, sier Lagesen.

Flere innbrudd enn i fjor

Hittil i år er det registrert fem grove tyveri fra bolig i kommunene Stjørdal, Malvik og Meråker. To av forholdene har skjedd i Malvik, mens de tre øvrige fant sted i Stjørdal. Ifølge lensmann Stigen er to saker oppklart og avgjort, én er fortsatt under etterforskning og to henlagt med ukjent gjerningsperson.

– De siste årene har vi heldigvis hatt få grove tyveri fra bolig. For de berørte oppleves slike saker som krenkende og vanskelige. Det er derfor viktig å følge opp når det skjer, sier hun.

I samme periode i fjor var det registrert tre grove tyveri fra bolig i Malvik, Stjørdal og Meråker.

Færre vinningsforhold

Stigen opplyser imidlertid at vinningskriminaliteten for øvrig har gått ned både i regionen og på landsbasis. I Værnesregionen er det så langt i år anmeldt 134 vinningsforhold.

– Det er betydelig færre enn i fjor på samme tid. Ved månedsskiftet juli/august 2016 hadde vi 264 registrerte vinningssaker, sier Stigen

Det forklarer hun på følgende vis:

– Kriminaliteten endrer karakter og fallet på vinning er en nasjonal trend. I tillegg hadde vi flere titalls hytteinnbrudd i vår region i 2016. Disse ble utført av samme gjerningspersoner og utgjorde en stor del av statistikken.