Oda Aurora Aune (A) og resten av formannskapet er uvanlig krass i sin kritikk av ordfører Kari Anita Furunes.

Formannskapet er nemlig «svært kritisk til ordførerens framgangsmåte». Formannskapet mener også at ordføreren har gått langt ut over de fullmakter hun har fått delegert fra politiske organ.

Det var full enighet i formannskapets siste møte om den sterke kritikken.

«Mye penger»

Det handler om Meråker kommune og Grenseløse Meråkerdager. Til formannskapets siste møte hadde rådmann Henrik Vinje innstilt på å bevilge inntil 400.000 kroner til kommunens deltagelse i «dagene», blant annet til å utforme en større stand til bruk på «dagene».

Oda Aurora Aune (A) syns dette er mye penger. I møtet foreslo hun å heller bruke det som er avsatt i budsjettet, en langt lavere sum enn 400.000 kroner.

«Feil signal»

–Så får jeg høre fra rådmannen at forslaget mitt ikke kan realitetsbehandles fordi ordføreren allerede har bestilt materiell til over 200.000 kroner. Det betyr at det er ikke mulig å reagere. Da er det liten vits i å drive politikk, sier Oda Aurora Aune.

Hun reagerer først og fremst på selve prosessen. Men hun synes også kommunen sender ut feil signal ved å bruke så mye penger på en stand på «Grenseløse» i en situasjon der kommunen nylig har innført eiendomsskatt, og der lag og foreninger gjernefår avslag når de søker om tilskudd.

Store summer

Varaordfører Torfinn Krogstad (A) medgir at så sterk kritikk ikke er vanlig kost i folkevalgte organ i Meråker.

–Jeg kan ikke huske å ha vært med på så sterk kritikk av en ordfører før. Og jeg har vært med på ganske mye, sier han.

–Hvorfor denne kritikken?

–Det blir bra at kommunen er med på «dagene» – ingen tvil om det. Men det handler om store summer, og saken skulle ha vært innom formannskapet på et langt tidligere tidspunkt, sier Torfinn Krogstad.

Han ledet møtet ettersom ordfører Kari Anita Furunes har ferie og er bortreist.

Ikke mistillit

Håvard Nicolausson, som sitter i formannskapet for Meråker Tverrpolitiske Bygdeliste, avviser at vedtaket er uttrykk for mistillit mot ordføreren.

–Dette er ikke uttrykk for mistillit. Men det er et kraftig signal om at Meråker kommune ikke er noe enmannsshow!

Stiller seg undrende til kritikken

Ordfører Kari Anita Furunes er utenlands på ferie og har ikke vært tilgjengelig på telefon. Men via SMS har hun svart på to konkrete spørsmål fra Bladet:

Hvordan reagerer hun på kritikken fra et enstemmig formannskap?

Og har hun gått ut over sine fullmakter som ordfører?

På det første spørsmålet, hvordan hun reagerer på formannskapets kritikk, svarer ordføreren dette:

«Som ordfører stiller jeg meg undrende til kritikken. Kommunens deltagelse på Grenseløse Meråkerdager har vært et tema som gjentagende ganger er diskutert i formannskapet siden 2015, og at det foreligger en felles enighet i formannskapet om kommunens deltagelse med alle sektorer. Videre er min oppfattelse at prosessen har foregått i tråd med ovennevnte».

På det andre spørsmålet, om hun har gått ut over sine fullmakter, svarer hun slik:

«Som det fremkommer ovenfor er ordførerens oppfatning at prosessen har foregått i tråd med formannskapets uttalelser og derav enighet. Ordføreren kan derfor ikke se å ha gått ut over sine fullmakter da slike prosesser ikke omhandler delegasjonsreglement til ordfører».

Ordfører Kari Anita Furunes gjør oppmerksom på at hun, fordi hun er på ferie, ikke er tilstrekkelig kjent med innholdet i vedtaket som formannskapet har fattet. Svaret hennes begrenser seg derfor til de to konkrete spørsmålene som Bladet har stilt pr. SMS.

Bladet har ikke hatt anledning til å stille oppfølgingsspørsmål på telefon.