Årets stortingsvalg nærmer seg med stormskritt, og mandag 11. september strømmer folk til valgurnene.

På landsbasis er det mottatt langt flere forhåndsstemmer så langt ved dette valget enn tidligere. Det gjelder også i Stjørdal.

Over 2.000 forhåndsstemmer

– Ved valget i 2015 ble 51,1 prosent av forhåndsstemmene avgitt den siste uka før valget. Hvis denne fordelingen vil være tilnærmet den samme i år, vil antall forhåndsstemmer øke betraktelig, sier Leif Roar Skogmo, som er ansvarlig for forhåndsstemmingen i Stjørdal.

Ved utgangen av august hadde kommunen mottatt 2.058 forhåndsstemmer. Ved stortingsvalget i 2013 stemte totalt 1.872 personer på forhånd, mens det kom inn 2.541 forhåndsstemmer ved kommune- og fylkestingsvalget i 2015.

– Jeg tror ikke vi i år ender opp med dobbelt så mange forhåndsstemmer som vi har nå, men det blir ikke langt unna, forteller Skogmo.

Forhåndsstemmingen avsluttes fredag 8. september. Du kan stemme i biblioteket i Kimen kulturhus og i servicetorget i rådhuset. Både lørdag og søndag kan du for øvrig stemme i biblioteket ved gitte tidspunkt.

Rush den siste uka

Malvik kommune var oppe i 1.040 forhåndsstemmer ved utgangen av august, opplyser stemmeansvarlig Sissel Langås til Bladet.

– Jeg både tror og håper vi kommer rundt 2013-tallene når forhåndsstemmingen avsluttes, sier hun.

Ved stortingsvalget for fire år siden fikk Malvik inn 2.337 stemmer på forhånd. Ved kommune- og fylkestingsvalget i 2015 viste tallet 1.658 stemmer.

– Det blir mer rush de siste dagene, og mange venter til den siste uka før de forhåndsstemmer. I tillegg mottar vi stemmer i posten også, forteller Langås.

Du kan stemme i servicetorget i rådhuset i Hommelvik til og med fredag 8. september. I tillegg får du mulighet til å stemme ved Malvik Senter lørdag 2. september og fredag 8. september, og ved Vikhammer Senter torsdag 7. september.

– Vi var ved Vikhammer Senter sist torsdag, og bare da fikk vi inn 300 forhåndsstemmer, sier Sissel Langås.

Pågang i Meråker

I samme periode har Meråker mottatt 242 stemmer i år.

– Det har vært en del pågang den siste tiden, og hvis det fortsetter slik i neste uke, så vil vi få et høyt tall, sier Liv Olsen som er ansvarlig for stemmene i Meråker kommune.

I 2013 endte bygda på 414 forhåndsstemmer, mens tallet var 264 to år senere.

– Jeg tør ikke å tippe hva totaltallet blir i år, men vi får iallfall flere stemmer enn i 2015, forteller Olsen.

Landsbasis

Til og med onsdag denne uken hadde 407.500 personer forhåndsstemt i Norge. Det tilsvarer 10,8 prosent av alle stemmeberettigede.

Til sammen har 3.756.400 personer stemmerett ved stortingsvalget 11. september. Det er 112.000 flere enn for fire år siden. 40 prosent av økningen er velgere med innvandrerbakgrunn. Antallet førstegangsvelgere i år er det samme som for fire år siden, 248.500 personer.