Geir Ove Steinvik (42) vant bil og hytte til en verdi av 800.000 kroner på reality-TV i 2005. Nå har han 170 dyr å ta vare på.

– Du ska sjå dæm våkne te når æ kjæm med bøtta no!

42-åringen går mot limousin-dyrene som holder til på et jorde like ved Steinvik-gården, et kraftig steinkast unna Steinvikholmen på Skatval. I bøtta har han med seg tørrfôr. Kort tid etterpå blir han omringet av dyrene som øyner mattid.

I knappe tre år har Geir Ove Steinvik og kona Rita (38) drevet gården. Det er storfe av rasen limousin som livnærer familien på fem. De har 170 dyr med stort og smått.

Saken fortsetter under bildet.

Sammen med kona Rita driver Geir Ove Steinvik gård på Skatval. De har 170 dyr å ta hånd om Foto: Lars Sørnes

– Spennende tid

Mye har skjedd siden han våren 2005 sendte inn søknad om å være med i det nyoppstartede realityprogrammet «Søppelkongen» på TV2. Eller rettere sagt, det var Rita som skrev søknaden med hans velsignelse.

– Det var ei spennende tid. Programmet var helt nytt og ingen visste egentlig hva man gikk til. Jeg merket det godt på folk i bygda at de fulgte med, sier Geir Ove Steinvik.

Etter seks uker tidlig på høsten det året kunne han slippe jubelen løs. En bil og ei hytte til en verdi av 800.000 kroner var hans. Men 42-åringen måtte holde det hemmelig helt til finaleprogrammet ble vist på TV rett før julaften.

– «Søppelkongen» var helt fri for intriger. Jeg var en av få som kunne sveise, og da ville de vel ha meg med så lenge som mulig. Det var ikke noe jeg drømte om å være med på, men det ble bare slik, sier han.

Saken fortsetter under faktaboksen.

Hyttemareritt

Men hyttepremien ble til slutt et mareritt for familien. Geir Ove Steinvik kjøpte seg ei dobbel tomt på Frosta helt nede ved sjøen.

– Hytta kom som et byggesett, og vi måtte sette den opp selv. Det ble brukt 850 snekkertimer, minnes han.

Totalkostnaden for å få hytta fiks ferdig beløp seg på 1,4 millioner kroner. Men planen om å selge hytta gikk skeis. Finanskrisen kom, og to år etter at den var ferdigoppsatt ble den til slutt solgt. Til en langt mindre pris enn han både trodde og håpet på.

– Jeg måtte ta opp lån for å betale rentene. Til slutt tapte jeg 200.000 kroner på hyttepremien, sier han og rister på hodet.

Bilen beholdt han i to år før han byttet den inn.

Polarkonge

Deltakelsen i «Søppelkongen» åpnet raskt nye dører for skatvalsbyggen. Kort tid etter programmet ble han tilbudt jobb i stjørdalsbedriften Maskon, der han programmerte roboter. Videre har han jobbet offshore og tatt et friår på forskningsstasjonen Troll på Dronning Mauds Land i Antarktis.

– Jeg var 13 måneder i Antarktis uten hjemreise. Det var ei kjempetid. Du kan si at jeg lekte meg et drøyt år, sier han og ler.

Geir Ove Steinvik jobbet som elektroingeniør på forskningsstasjonen.

– Jeg tror «Søppelkongen» har vært en døråpner for meg på mange vis. Har hørt at arbeidsgivere har googlet meg før jobbintervju, så de har fått det med seg. Jeg har ikke mottatt noen negative tilbakemeldinger iallfall, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Geir Ove Fløan gikk til topps i «Søppelkongen» i 2005. Han vant både bil og hytte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Bonde på kveldstid

Hjemme på gården er Rita den som har den fulle oversikten og jobber på fulltid. Selv har Geir Ove Steinvik fulltidsjobb som driftsoperatør i Stjørdal kommune. Han er i hovedsak bonde på kveldstid.

– I framtida ønsker vi begge å jobbe fulltid på gården, men jeg vet ikke når det skjer. Nå skal vi sette opp nytt hus og lage nytt gårdstun. Det blir nok å holde på med i tiden som kommer, forteller Steinvik og smiler. Han er selv oppvokst på gård og trives med sin nye tilværelse.

– Hva er det beste med å være bonde?

– Det er jo herlig å kjøre ei maskin i x antall timer. Veldig befriende. Vil du stoppe opp og ta en pause, så gjør du det. Det er et fristed.

Angrer ikke

12 år etter triumfen i «Søppelkongen» angrer ikke Geir Ove Steinvik på at kona meldte han på.

– På ingen måte. Det var en kul opplevelse.