Rigmor Laanke (69) bygde opp gartneriet bit for bit. Nå er det kroken på døra for livsverket.

– Det er klart det er trist og vemodig. Det var på mange måter livsverket mitt. Jeg startet i 1981 og bygde opp gartneriet bit for bit, sier Laanke.

Tøffe måneder

Etter 30 år med blomster og potter er det over for Laanke gartneri. Årsaken er svikt i omsetningen.

– Den siste tiden har vært problematisk med flere uheldige omstendigheter. Det har vært noen tøffe måneder for å finne ut hva vi skulle gjøre, sier Laanke.

69-åringen opplyser at hun forsøkte å slutte helt for to og et halvt år siden, men at hun har vært litt inne i driften likevel, særlig den siste tiden.

– Det ble dannet et AS for driften av blomster og salg i 2014, hvor jeg var hovedeier. Huset og inventaret har jeg leid ut, så det er fortsatt mitt, forklarer hun.

Hard konkurranse

Laanke sier at det har blitt mye tøffere å driver gartneri med blomster i dag enn det var tidligere.

– Det er veldig tøft å drive med blomster. Både matbutikker og bensinstasjoner selger blomster i dag. Så det er temmelig hard konkurranse, og det ødelegger ganske mye, sier hun.

Det har aldri vært noen 9-16-jobb for Rigmor. Spesielt ikke siden familien har drevet gård ved siden av.

– Det blir ikke til at man sitter i sofaen akkurat. Det er klart det er tøft at det skulle ende slik. Dette har jo vært hovedinntekten vår i 30 år, sier hun.

Kommer noe nytt

Hun synes det er greit at folk blir informert om det som skjer, slik at de slipper å komme til stengt dør.

Og mest sannsynlig blir det oppstart av noe nytt innenfor samme kategori om ikke lenge.

– Noen vil sannsynligvis starte opp noe nytt her i høst etter en liten pause. Det blir noe nytt og annerledes enn det jeg har drevet med. Og forhåpentligvis blir det også sommerproduksjon, sier hun.

Det blir ikke Laanke gartneri, men det blir blomster. Og det vil bli driftet av nye koster.

– Jeg synes det er veldig trivelig at det blir aktivitet her, uten at jeg kan gå altfor detaljert inn på hva det dreier seg om, sier hun.

Mange fine år

Selv om det er vemodig, kan Rgmor Laanke se tilbake på fine år.

– Du verden så mye fint det er å se tilbake på. Selv om det har vært tøffe år, og spesielt den siste tiden. Jeg har kommet bort i så mange trivelige folk og har hatt så mange flinke ansatte som virkelig har tatt ansvar, sier hun.

Svikt i omsetning

Advokat Line Gulbrandsen, sier til Bladet at konkursboet ble åpnet torsdag.

– Grunnen til konkursen er at omsetningen har sviktet. Det er fortsatt i en tidlig fase av bobehandlingen, men jeg kan si at det i oppbudsbegjæringen er opplyst at det er en samlet gjeld på 850.000 kroner, sier hun.

Gulbrandsen opplyser at frist for å anmelde fordring er satt til 12. oktober.

– Det blir skiftesamling 18. oktober, sier hun.