– Dette visste jeg ikke noe om, og jeg hadde ingen anelse om hva som skulle skje. Jeg fikk bare beskjed om å møte opp i svart dress og se pen ut, sier han til Bladet og ler.

Skatvalsbyggen trodde han skulle få en liten konsert som påskjønnelse for hans innsats i musikk- og kulturlivet i Stjørdal og omegn gjennom mange år. Men det ble med en liten tvist.

– Stor dag

For etter at Varnes Vokal hadde framført «Skaperverket i sin prakt» i Værnes kirke søndag ettermiddag, tok leder i koret, Roar Kjelsaas, ordet. Han avslørte hemmeligheten og introduserte fylkesmann Inge Ryan og ordfører Ivar Vigdenes.

Etter mange fine ord om 70-åringen, fikk fylkesmannen æren av å tildele Kongenes fortjenstmedalje.

– Sånn umiddelbart føles det ufortjent, men det er vel et bevis på at mange har satt pris på og hatt glede av det jeg har gjort. Veldig artig. Dette er en stor dag for meg, understreker Magnus Fiskvik.

Tildelingen skjedde i et lukket arrangement i kirka. Kun familien og musikanter var til stede.

– Til og med de i familien har vært tause. Ingen sa noe til meg. Du kan trygt si at det ble en annerledes dag enn jeg trodde det skulle bli, sier Fiskvik.

Nå blir han invitert til en mottakelse på Slottet, der han får hilse på H. M. Kongen.

Saken fortsetter under bildet.

Magnus Fiskvik sammen med familien i Værnes kirke søndag ettermiddag. Fra venstre: Magnus Fiskvik, kona Bjørg, dattera Åse, sviggerdatter Inger Lise, sønnen Ola, barnebarn Maria og barnebarn Daniel (helt fremst). Foto: Lars Sørnes

Faste engasjement

Magnus Fiskvik har vært en svært aktiv organist, dirigent, sanger og musiker i 61 år. Han startet som musiker i Skatval Guttemusikk, nå Skatval Skolemusikk, allerede som 9-åring. Som 15-åring startet han sang- og kordirigentopplæring med anerkjente pedagoger.

I 1967 avla han organisteksamen, 20 år gammel. Videre avtjente han militærtjeneste i Gardemusikken, og han spilte blant annet på signalhorn. Han har spilt utallige ganger for både Kong Olav V og Kong Harald V.

Skatvalsbyggen har vært organist i forskjellige kirker i Stjørdal i cirka 34 år.

Han har dirigert korps i Stjørdal i rundt 13 år:

  • Skatval Skolemusikk i 8 år

  • Skatval Hornmusikklag i 3 år

  • Skatval Storband i 2 år

Han har dirigert kor i Stjørdal i cirka 48 år:

  • Songlaget Bygdaljom i 21 år

  • Stjørdal Blandakor i 8 år

  • Værnes Kantori i 16 år

  • Varnes Vokal i 3 år

70-åringen var initiativtager til stifting av Værnes Kantori og Varnes Vokal.

– Fortjent

I tillegg kommer mange engasjement som sanger, musiker og arrangør av utallige konserter, også store kor- og musikkverk, som han ofte selv har initiert og dirigert.

Magnus Fiskvik har også samarbeidet med kor og orkestre i Trøndelag. I tillegg har han vært med som sanger i Opera Trøndelag i omkring 20 år.

– Når Kongen har bestemt at en person skal få Kongens fortjenstmedalje, så er det fullt fortjent. Magnus Fiskvik har utviklet musikklivet og er en allsidig herremann, sier fylkesmann Inge Ryan.

– Magnus er godt kjent i lokalsamfunnet og også for meg personlig. Jeg er glad for denne tildelingen, og det er stor stas å være her og dele ut Kongens fortjenstmedalje sammen med fylkesmannen, sier stjørdalsordfører Ivar Vigdenes.

I 2008 ble for øvrig Magnus Fiskvik tildelt Stjørdal kommunes kulturpris.

Holdt maska

Roar Kjelsaas i Varnes Vokal har holdt maska godt den siste tiden. Selve tildelingen var klar i slutten av mai.

– Vi hadde jo en festkonsert for Magnus i Kimen i slutten av april, og hadde håpet at vi kunne dele ut medaljen der. Men da var det ikke klart ennå. Derfor måtte vi sette i stand enda en konsert til ære for Magnus, sier Kjelsaas.

– I tillegg måtte Kristin Rustad Høiseth fra Den Norske Opera melde forfall til festkonserten i april, og hun ville gjerne hedre Magnus. Det fikk hun anledning til nå, legger han til.

Etter tilstelningen i Værnes kirke gikk turen videre til Stjørdal kirke i Kimen kulturhus. Der var det åpen konsert med Varnes Vokal, Værnes Kantori, Stjørdal Mannskor, Stjørdal blandakor og Kristin Rustad Høiseth.