Havren som er lagret i silo på Lilleflor skal i jorda igjen som såkorn til våren. Man kan vel nesten kalle det gjenbruk. Når andre kornbønder må rengjøre og omjustere skurtreskeren fra en kornsort til en annen, kan Geir Roar Lilleflor kjøre med de samme innstillingene. Han har spesialisert seg på dyrking av havresorten Ringsaker til såkorn.

Ville ha såkorn

– Hvordan ble du såkornprodusent?

– Vi leverte et parti havre til Felleskjøpet i Steinkjers i fjor, og så kom det en henvendelse derfra med spørsmål om vi kunne dyrke havre til såkorn. Det har vi da gjort i år.

– Hvor mye?

– Vi har havre på 360 mål. Og med godt og vel 500 kilo på målet er det jo lett og regne det ut.

Tørker og lagrer i silo

– Hvordan bruker dere siloen?

– Det er tre år siden vi investerte i en kornsilo med tørke. Kornet både tørkes og lagres i siloen. Den rommer 150 tonn med havre og her lagres kornet fram til levering en gang ut i februar 2018. Da får vi de lagringstilleggene vi skal ha.

– Hvor store investeringer?

– Siloen kostet 850.000 kroner, men hadde vi visst det vi vet i dag hadde vi nok kjøpt den et nummer større. Den er allerede for liten!

Det nye siloen som huser mange tonn med såkorn er fylt opp med årets avling. Foto: Arnulf Gresseth

– Hva er fordelen med egen silo?

– Store innsparinger når det gjelder transport. Det går ikke mere enn en halv time i fra havren tappes fra treskeren til den er på tørka. Alternativet var jo kornmottaket i Hegra eller på Ydstines. Det blir lange avstander og traktortansport på vei er blitt en nokså kostbar affære etter hvert, sier Lilleflor.

– Andre fordeler?

– Kornet får ligge i ro i siloen under nedtørkingen, og jeg trenger ikke å gå ned i siloen før jeg koster ut de siste kornene når den er tømt en gang ut på vinteren. Og så får vi noen ører i pristillegg for såkorn. Det er heller ikke til å kimse av.

– Ører?

– Ja, det er ikke en hel krone i alle fall. Men for hele avlingen blir det jo noen kroner lell.

– Kornet er i siloen, halmen ligger i baller ferdigpakket. Hva føler du nå?

– Lettelse. Korndyrking i distriktet her har vært og vil alltid være gamling med værgudene. Jo, det er godt å ha avlingene i hus!, sier Geir Roar Lilleflor.

Med noen tastetrykk blir luft og varme regulert i siloen. Og i løpet av noen er timer er vanninnholdet i kornet gått ned fra 17 til 15 prosent som regnes som lagringsprosent, sier Geir Roar Lilleflor. Foto: Arnulf Gresseth