Orkanvarslet for Karibien og Florida forteller nå om at orkanen Maria er i ferd med å bygge seg opp, og i løpet av de nærmeste dagene blir de karibiske øyene trolig berørt.

På onsdag skal den i følge prognosene nå Puerto Rico, mens Cuba kan bli rammet en dag eller to senere. Det store spørsmålet er om Maria gjør som Irma og tar en sving over mot Florida, eller om den trekker seg forbi.

–Kommer det en ny orkan, evakuerer vi. Det var skummelt under orkanen Irma, og svært ubehagelig etterpå, forteller Ingrid Svare McDowell.

Takkonstruksjonen over utebassenget raste sammen under orkanen.

– Heftigste orkan

Hun flyttet fra Stjørdal til Florida for 15 år siden. Der traff hun amerikanske Colin McDowell, som hun giftet seg med. De har barna Emily på snart 12 år og Eric (9).

– Jeg har vært gjennom to store orkaner tidligere, men Irma var det heftigste, sier Ingrid.

Husbonden Colin dro på jakt i New Mexico før orkanen, og var ikke hjemme da Irma traff Florida for en drøy uke siden. Heldigvis var Ingrids far, Arne Svare, tilfeldigvis på vei over dammen for å hjelpe til med familielogistikken i samme periode.

– Vi fikk mer hjelp av pappa enn vi hadde planlagt. Vinduene ble sperret igjen med metallplater, og vi hamstret bensin til aggregater, sier hun.

Selv tok hun med seg barna og rømte inn på vaskerommet da det sto på som verst.

– Pappa satt i stuen og fulgte med på vinduene, men vi trakk inn i vaskerommet, fordi rommet ikke hadde yttervegger. Barna syntes det var skummelt, spesielt da buret over bassenget knakk sammen da det begynte å blåse. Buret som er bygd opp av aluminium er nesten like høyt som huset, sier hun.

Gaten utenfor huset var oversvømt av vann.

Skolene fortsatt stengt

Familien bor i Estero som ligger like sør for Forth Meyers og like nord for Naples, akkurat der orkanøyet traff.

– Da vinden sto på, var det som om et tog rullet over oss. Da vi lå midt i orkanøyet ble det helt stille, før vinden tok seg kraftig opp igjen. Det holdt på nesten en hel dag, forteller hun.

Å bygge opp store landområder hvor det bor masse folk, tar tid. Fortsatt er skolene stengt, mange har fortsatt ikke fått igjen strømmen og noen steder må folk fortsatt hentes ut av oversvømmende områder.

– Hjelpemannskaper holder fortsatt på med å hjelpe ut folk hvor det er mye vann. De blir hentet ut med båt. Vi har vært heldige, andre har fått ødelagt hjemmene sine helt, understreker hun.

Mentalt sliten

For barn er det en stor påkjenning å oppleve en orkan av dette kaliberet. Irma ble meldt som kategori fem-orkan, men da den rammet Estero ble den målt til tre. Maria varsles å kunne bli kategorisert som både tre og fire.

–Vi er mentalt slitne etter Irma, og barna sover fortsatt sammen med meg. Får vi beskjed om at en ny orkan er på vei, må vi planlegge. Pappa reiser hjem tirsdag, men heldigvis kommer mannen min hjem fra jakt før det, sier Ingrid.

Barna Emily og Eric sammen med Ingrid Svare McDowell og Arne Svare.