Gårdbrukerne på Leistad er lei av stadige omkamper om arealet som er vedtatt kjerneområde for landbruk. For noen år siden fikk de politikerne til å flytte et planlagt næringsområde nettopp fra Leistadgrenda og Kvegjerdsmyra til Sveberg. Forrige gang det var snakk om travbane på det samme arealet var signalene fra fylkesmannen tydelige og planene ble skrinlagt.

Setter press på andre

Nå reagerer grunneierne på at det enda en gang kommer opp planer om å flytte travbanen fra Leangen til Leistad.

–Det er en grunneier som lenge har ønsket å selge eiendommen sin. Men det er snakk om 150 mål, noe som vil være for lite for den utbyggingen som planlegges. En omregulering av dette arealet vil sette press på andre grunneiere om å selge mer landbruksareal når behovet dukker opp for utvidelser av anlegget, og andre næringsinteresser ønsker å etablere seg i området, mener Nils Kvarving, Karl Erik Lium, Per Edvard Leistad og Johan Ludvik Bjørnstad.

Kile inn i landbruksarealene

Grunneierne er spesielt opptatt av signalene som sendes til kommende generasjoner gårdbrukere dersom det åpnes for nedbygging av landbruksjord.

–Høyres Eva Lundemo bekrefter i et intervju med Bladet det vi grunneiere sa i 2004. Åpnes det for utbygging på Leistad vil det være et argument for å bygge ut mye mer av landbruksarealene her, mener Per Edvard Leistad.

–Det vil gå med noe areal til utbyggingen av E6. Blir det i tillegg slått en kile inn i landbruksarealene ved en omregulering til travbane vil det være negativt for ungdommene som står klare til å overta og videreutvikle landbruket i denne delen av kommunen. De trenger forutsigbarhet og trygghet for framtiden, mener Karl Erik Lium, som reagerer på at det er travmiljøet som nå utfordrer jordvernet og landbruksinteressene på Leistad.

–Pris fra gravemaskin

Grunneierne på Leistad håper nominasjonen Malvik har fått til landbruksprisen betyr noe når jordbruksarealer på nytt settes under press. Det er heller ikke mer enn seks, sju år siden kampen om de samme arealene resulterte i et kompromiss mellom Ap, SV og Sp, der det planlagte næringsarealet ble flyttet fra kornåkrene på Leistad til skogsområdene og noe landbruksareal på Sveberg. Malvik kommune har etter det vedtatt en arealplan som sier at Leistad og Kvejerdsmyra skal være et kjerneområde for landbruk med 50 års vern. Det vil si at området skal være forbeholdt landbruksformål.

–Det er ikke bare å komme med travbanen til Malvik. En søknad om omregulering fra landbruk til næring skal behandles av kommunen. Nå vil vi utfordre administrasjonen og politikerne og vi ønsker å høre hva de mener om dette. De kan jo risikere at ordføreren mottar jordvernprisen fra grabben på ei gravemaskin midt i det beste landbruksområdet i Malvik, sier Johan Ludvik Bjørnstad.

Nei til trav på Leistad

Leder i Malvik Bondelag, Paul Vikhammer, har sendt brev til Midt-Norge Travforbund og bedt om at planene om travbane på Leistad skrinlegges. Bondelaget vil ikke akseptere at dyrkajord midt i kjerneområdet for landbruk bygges ned.

–Malvik Bondelag har i alle år arbeidet for at det verdifulle området fra Aunet til Herjuan opprettholdes som et sammenhengende landbruksområde, skriver bondelagslederen.

Dersom travsporten ønsker å realisere planene om en travarena i Midt-Norge må det ikke brukes ressurser på Bjørnstad, mener Bondelaget, som foreslår at travsporten heller ser på muligheten for en utvidelse av den eksisterende banen på Jervskogen.

–Dersom det blir realisert en vei fra Sveberg til Bakken vil det ta 6–7 minutter å kjøre fra Svebergkrysset til Jervskogen, skriver Paul Vikhammer på vegne av Malvik Bondelag.