–Hadde vi ikke vært aktive, ville det blitt tunge dager, forteller Christina Olsen (29) og Rune Moen (47).

Begge er blant de ivrigste i treningstilbudet stiftelsen "Fire" etablerte i Stjørdal i sommer. To ganger ukentlig møtes et titalls deltagere og noen ledere for å delta på løpeturer i Sandskogen.

–Når jeg hadde dårlige perioder tidligere, opplevde jeg at det vanskelig å komme seg ut. Man stenger seg inne, og det hele blir en vond sirkel, sier Olsen.

Psykiske utfordringer

Både Moen og Olsen har slitt med psykiske utfordringer, og har bakgrunn i psykiatrien. Andre i treningsgruppen har slitt med rus. Når treningene starter er ingen opptatt av hva de andre har i bagasjen, men har heller et fokus på egen fremgang både sportslig og mentalt. I tillegg til at det skal være gøy.

–Selv om jeg har en dårlig dag, er det viktig for meg å komme hit, sier Olsen.

–Jeg har bakgrunn fra psykiatrien, og etter tunge møter gleder jeg meg utrolig mye til å komme på trening, sier Moen, som opprinnelig kommer fra Hommelvik.

Begge er fysisk aktive, også utenom de to treningsøktene til Fire. Moen har vært med på sykling i regi av Fire og i tillegg spilt fotball. Olsen trener spinning i tillegg til løpeturene i Sandskogen.

–Jeg trener rundt fem ganger i uken, sier hun.

Begge er opptatte av at flere benytter seg av tilbudet.

–Her er det plass til alle, sier Moen.

To ganger i uken møtes denne gjengen for å trene, fra v. Ove Wigum, Nina Bøkseth, May Eva Gulaker, Rune Moen (sittende), Christina Olsen, Berit Gundersen, Dag Henriksen, Tor Anders Hegseth, Zabiholla Amiri (skjult bak treet), Steinar Teigen ( bak i rødt) og Anne Elise Gederaas. Foto: Frank Skaufel

Rusfritt tilbud

Ove Wigum fra Stjørdal har selv vært rusmisbruker, men har brukt trening til å komme seg ut av den vonde sirkelen. Nå er han trener for Fire.

–Fire er et rusfritt treningstilbud. Jeg startet som deltager i 2012, men nå er jeg ansatt som trener både i Trondheim og i Stjørdal, forteller han.

Stiftelsen Fire ble startet i 2008 av to personer som var ansatt i rusomsorgen i Trondheim. Siden har aktivitetene spredt seg til Kristiansund og til Stjørdal, og med treningsavgift på et par hundrelapper i året er det ikke økonomien som skal hindre folk fra å delta.

–Vi startet med sykkel i sommer, og er nå inne i en grunntreningsperiode med løping. Neste uke starter vi å trene en dag i uken inne i en gymsal, i tillegg til en løpetrening ute. På sikt håper vi å tilby andre aktiviteter, sier Wigum, som sammen med Dag Henriksen har ansvaret for treningene.

–Alle som deltar skal ha et personlig mål. For dem som liker å løpe, er det et mål å fullføre Tordenskioldsløpet i Trondheim i mai 2018. Skiløpere skal fullføre Storlirennet mens syklistene har som ambisjon å gjennomføre Birkebeinerrittet, sier Henriksen.

Kommunen medspiller

Da oppstarten til Fire ble kjent, ønsket kommunen ved oppfølgingstjenesten å være med.

–Trening er en viktig del av arbeidet vi driver i Stjørdal, men vi har slitt med å få sving på tilbudene. Vi ønsket et samarbeid med Fire der vi utnytter kompetansen til hverandre for å få mer fart på aktivitetene, sier Steinar Teigen, i Stjørdal kommunes oppfølgingstjeneste.

At det er et behov for et tilbud til denne målgruppen, mener initiativtagerne det er liten tvil om.

–Mange sliter med sosial angst, og for dem er det terskelen for høy til å delta i et vanlig idrettslag. Hos oss kan alle delta, sier Wigum.