Per Arne Ramberg (24) gikk ned 68,8 kilo på et halvt år. Men han anbefaler ingen å kaste seg på det samme kjøret som i «The Biggest Loser Norge».

– Jeg har ikke sett så mye til den såkalte kjendistilværelsen. Heldigvis. Av og til blir jeg kjent igjen når jeg er på byen og fulle folk kommer bort til meg. Men det er ikke akkurat Paradise Hotel-tilstander, sier Per Arne Ramberg og ler.

Det har gått tre år siden han tok et drastisk valg. Vekta viste 155 kilo og han følte at han måtte gjøre noe. Programmet «The Biggest Loser Norge» ble en slags kickstart på vektnedgang og livsstilsendring.

– Jeg levde i ei boble for meg selv, forteller stjørdalingen.

Disse har vi møtt så langt:

Utfordrende

Vi møter 24-åringen i sofahjørnet på treningssenteret Impulse i Stjørdal. Han spiser yoghurt før ei ny treningsøkt.

I løpet av det halve året gjennom TV-programmet gikk han ned totalt 68,8 kilo og ble som ny. Men han tror ikke nødvendigvis det er redningen for alle som sliter med overvekt.

– Det lønte seg for meg, men det er ikke noe jeg anbefaler å være med på. Det krevde utrolig mye dedikasjon og det har en bakside, sier Per Arne Ramberg.

Han fikk tre uker på treningscampen før han ble stemt hjem, men treningskjøret fortsatte på hjemmebane. Fram til finaleprogrammet var det om å gjøre og gå ned så høy prosentandel av kroppsvekten som mulig.

– Jeg jobbet deltid mens det pågikk, for det var mye trening og omlegging av livsstil. Jeg gikk ned mye på kort tid. Problemene kom når jeg skulle tilbake til det vanlige livet med full jobb. Det var en stor utfordring å finne den riktige balansegangen mellom jobb, trening og spising, forklarer Ramberg.

Det tok et halvt års tid før han tilpasset seg sitt nye liv og fikk ordentlig struktur på hverdagen. Per Arne Ramberg anslår at han har gått opp rundt 20 kilo etter finaleprogrammet våren 2015.

– Jeg har lyst til å gå ned sju-åtte kilo før jeg blir helt fornøyd. Men jeg mistrives ikke med vekta mi slik den er i dag heller. Jeg er mye sterkere, understreker han.

Saken fortsetter under bildet.

Per Arne Ramberg veide 155 kilo da han ble med i TV-programmet «The Biggest Loser Norge». Foto: TVNorge

Savnet oppfølging

Oppfølgingen fra TVNorge er han ikke imponert over.

– Bortsett fra at vi fikk tilbud om å snakke med psykolog, fikk sponset medlemskap på treningssenter for ett år og 10 timer med personlig trener gratis, så var det tilnærmet null oppfølging. Jeg måtte lære meg alt selv. Etter mine tre uker på treningscampen var jeg overlatt nærmest til meg selv, og jeg fikk heller ikke ha noen kontakt med trenerne i programmet underveis, sier Ramberg.

– Men jeg fikk god hjelp av treningssenteret 3T på Solsiden i Trondheim på den tiden, og for min del gikk det jo bra. Jeg har holdt meg på samme vektnivå i to år nå, legger han til.

Mediesjef i TVNorge og Discovery, Hanne McBride, er klar over at det er utfordrende for deltakerne å takle den nye tilværelsen på egen hånd.

– Vi brukte mye tid med alle sammen under utvelgelsesprosessen og under selve innspillingen for å forklare at TV-programmet bare er starten på en livsstilsendring, og på å gi dem verktøy for mestring etterpå. Vi bidro til at de fikk en kickstart på vektnedgangen og gikk inn for at de skulle være i stand til å mestre livet for øvrig etter TV-innspillingen. Vi har et apparat tilgjengelig for deltakerne også etter at kameraene skrus av, men det er bevisst fra vår side å ikke fortsette med likedan oppfølging for alltid, sier hun.

McBride har imidlertid full forståelse for at flere av deltakerne sitter igjen med forskjellige oppfatninger.

– Overgangen blir stor for mange, og det skjønner jeg veldig godt, forteller Hanne McBride.

Saken fortsetter under faktaboksen.

Personlig trener

I fjor sommer tok 24-åringen et intensivkurs i Dubai og er i dag utdannet som personlig trener. Nå vurderer han å starte opp egen virksomhet.

– Jeg har lyst til å være personlig trener på fulltid. Men det er det å ta det berømte steget. Tror jeg må ha litt is i magen, for jeg har en trygg jobb i dag som forsikringsrådgiver.

– Hvorfor personlig trener?

– Jeg vil lære mer om trening og hjelpe andre. I dag hjelper jeg et par stykker over nettet og setter opp treningsprogram. Det er veldig spennende.

Selv trener Per Arne Ramberg som regel fire dager i uka. Han presiserer at folk som vil gå ned i vekt må fokusere på å endre livsstil.

– Ikke tenk kun vekt. Først må man virkelig bestemme seg og være villig til å ofre en del i starten. Ikke begynn for hardt, for da vil man som regel feile etter en stund og gå tilbake til gamle spor, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

24-åringen trener som regel fire dager i uka. Han forteller at vektnedgangen og livsstilsendringen har medført tøffe tak. Foto: Lars Sørnes

Ny leilighet

I januar flyttet Per Arne Ramberg inn i ny leilighet i Dregsethvegen i Stjørdal sammen med samboer Marita. Han ser lyst på framtiden.

– Jeg er mye mer påpasselig på hva jeg spiser nå, og det er verken sjokolade eller potetgull om dagene. Men jeg kan gå ut på restaurant en fredag kveld uten å tenke at dette er fy-fy!