- Det kan den. Men det er de færreste slike saker som havner for retten. Konklusjonen ender gjerne med at det ikke er grunnlag for oppsigelse. Men realiteten er at en rådmann kan ikke fungere uten politikerne tillit. I slike konflikter er ordføreren den sterke part. Derfor ender slike saker gjerne med en avtale, sier Jarle Øra.

Den tidligere kommuneadvokaten i Levanger sitter nå i styret i den avdelingen innenfor Fagforbundet som organiserer rådmenn. Dermed er han rådmannens tillitsvalgte.

Sjokkert

Jarle Øra har lest saksframlegget som Meråker-ordføreren har skrevet, og som ble presentert for formannskapet før helgen. Han er sjokkert over at det er sendt ut som et åpent dokument, uten at han vil spekulere over hvorfor det har skjedd.

- Du har lest ordførerens saksframlegg og formannskapets vedtak. Er dette er opplegg for å få fjernet rådmannen?

- For meg ser det slik ut, ut fra det ordføreren skriver, sier Jarle Øra.

Trekker grenser

- Et enstemmig formannskap går inn for at partene forhandler fram en avtale. Hva kan en slik avtale inneholde?

- Den kan ta flere retninger. Det kan bli skrevet en lederavtale som trekker opp mer presise grenser mellom rådmannens og politikernes ansvarsområde. Det fins eksempler på det. Man blir ganske enkelt enige om hvem som gjør hva. Alternativet kan være en sluttavtlae.

- Kan en slik sak ende med oppsigelsessak? - Ja, det kan den om partene ikke blir enige. En rådmann har i utgangspunktet samme oppsigelsesvern som en annen arbeidstaker. Men det vil være håpløst for en rådmann å fungere i stillingen uten politikernes tillit, sier Jarle Øra.

Mindre kommuner

Han sier også at det ikke er uvanlig med slike konflikter mellom rådmannen og politisk nivå. Særlig gjelder det i mindre kommuner der konfliktene ofte har sin rot i at politikerne går inn på rådmannens ansvarsområde. Men Jarle Øra understreker samtidig at han ikke har grunnlag for å si om det har skjedd i dette tilfellet.

Han ser for seg en videre utvikling der det i første omgang vil bli møter for å prøve å komme fram til en avtale.

- Om partene ikke blir enige, og diskusjonen ender med brudd, kan to ting skje: Enten blir saken lagt død - eller det ender med en oppsigelsessak.

Årlig

- Hvor ofte forekommer det slike konflikter mellom en rådmann og politisk nivå i kommunene?

- Det er det nesten håpløst å svare på fordi rådmenn er organisert på forskjellig vis. Personlig er jeg gjerne borti slike saker en gang i året. For min del er dette den andre hittil i år, sier Jarle Øra.